Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γαλοπούλα και όχι μόνο...

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ημέρες των γιορτών έχει ήδη ξεκινήσει και δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν από τώρα…

Για το λόγο αυτό η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΚΕ) εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό που απευθύνεται στους καταναλωτές ο οποίος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν στις γιορτινές αγορές τους. Επίσης περιέχει πληροφορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να αποφύγουν αλλά και που να καταγγείλουν περιστατικά που τους κίνησαν την περιέργεια. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί

και στις αγορές παιδικών παιχνιδιών σε σχέση τόσο με την ασφάλεια των παιδιών τους όσο και με το χαρακτήρα τους.

Για ένα σωστό και πλούσιο χριστουγεννιάτικο γεύμα αυτό που προέχει είναι η σωστή επιλογή των τροφίμων αρχικά και στη συνέχεια η προσεκτική διαχείρισή τους κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΚΕ συνιστά στους καταναλωτές πριν αγοράσουν:

Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.Πριν αγοράσουν, να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται, αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο.Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά, κ.α.).Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες - ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους, τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα,γλυκίσματα, κ.α.).Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των super markets, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.Να αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες και τα εορτοδάνεια, γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι έπεσαν θύματα κάποιων επιτήδειων, η ΕΚΕ τους προτρέπει να προχωρήσουν σε μία καταγγελία, επικοινωνώντας με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο τηλέφωνο 1520, με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ): στο τηλέφωνο 11717, καθώς και με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας στο τηλέφωνο 210-4111080.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γαλοπούλα

Παρά τη μεγάλη διαφορά τιμής ανάμεσα στην φρέσκια και την κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα.

Το έθιμο της γαλοπούλας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καλό είναι που παραμένει, διατηρώντας την παράδοση, όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν από την αγορά μέχρι και την κατανάλωσή της, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει συνέπειες στην υγεία τους.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η επιστημονική επιτροπή της ΕΚΕ δίνει μερικές χρήσιμες οδηγίες για ένα «ασφαλές» χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με κύριο πιάτο την παραδοσιακή γαλοπούλα:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας, όπως προαναφέρθηκε.Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος.Μιας καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών , μώλωπες , κοψίματα και σπασμένα κόκκαλα.Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης. Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας πριν πιάσει τη γαλοπούλα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Εάν χρειαστεί να τεμαχιστεί η γαλοπούλα , δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η επιφάνεια εργασίας που πιθανόν να τεμαχίζονται και άλλα κρέατα.Η γαλοπούλα για την μεταφορά από το κατάστημα πώλησης πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστή συσκευασία και να μην τοποθετείται στην ίδια σακούλα με άλλα τρόφιμα.Οι μικρές σε ηλικία γαλοπούλες ( 4-6 μηνών ) είναι πιο τρυφερές σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Το φύλο της γαλοπούλας ( αρσενική ή θηλυκή ) δεν παίζει ρόλο στην τρυφερότητα.Όταν η γαλοπούλα φθάσει στο σπίτι πρέπει να μπει αμέσως στο ψυγείο, σε ράφι που δεν έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 48 ώρες. Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να την βάλουμε στην κατάψυξη.Εάν αγοράσουμε έτοιμη γαλοπούλα με την γέμιση πρέπει να την βάλουμε στην κατάψυξη. Για να μαγειρευτεί δεν χρειάζεται απόψυξη, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων κατά την διάρκεια της απόψυξης.Εάν η γαλοπούλα είναι στην κατάψυξη του σπιτιού μας πρέπει να την αποψύξουμε στην ψύξη του ψυγείου (χρειάζεται περίπου 24 ώρες μια μέτρια γαλοπούλα) ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στη συνέχεια την πλένουμε με κρύο νερό και την προετοιμάζουμε για το ψήσιμο.Ο νεροχύτης που θα την πλύνουμε πρέπει να είναι καθαρός και ποτέ δεν την ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας όπου υπάρχουν άλλα τρόφιμα , γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.Μετά το ψήσιμο πρέπει να καταναλώνεται όσο είναι ακόμη ζεστή. Όταν βγει από το φούρνο η γαλοπούλα πρέπει να ξεχωρίζουμε την γέμιση. Εάν η γαλοπούλα έχει κρυώσει στο φούρνο πρέπει πριν την καταναλώσουμε να τη ζεστάνουμε σε θερμοκρασία 75Ο C . Η ψημένη γαλοπούλα που δεν θα καταναλωθεί τοποθετείται στο ψυγείο. Εάν την καταναλώσουμε το βράδυ της ίδιας μέρας ή την άλλη μέρα πρέπει να την ξαναζεστάνουμε στους 75Ο C.

Προσοχή στις σφραγίδες των κρεάτων

Οι καταναλωτές είναι χρήσιμο να ξέρουν τις σφραγίδες που βρίσκονται πάνω στα κρέατα για να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικότερα, ισχύουν τα εξής:

Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ και η μία σφραγίδα αναγράφει τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα