Ολα... πράσινα από το ΣτΕ για Παναθηναϊκό, Βοτανικό και Λεωφόρο

Πράσινο φως στην κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα (Βοτανικό) άναψε τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας συνταγματική και νόμιμη τη λεγόμενη «διπλή ανάπλαση» των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 88/2013 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος

με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στις συνοικίες Βοτανικού και Κουντουριώτικα (Αμπελόκηποι), η ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, κ.λπ.

Μάλιστα, οι χωροταξικές, πολεοδομικές και άλλες αλλαγές, επισημαίνουν οι ανώτατοι δικαστές, «δεν συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» των δυο αυτών περιοχών.

Με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ η οποία αριθμεί 72 σελίδες επικυρώνεται η συνταγματικότητα και τριών άλλων βασικών σημείων της διπλής ανάπλασης που αφορούν στην κατάργηση του Δημοτικού πολυλειτουργικού κέντρου, τη μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από το 1,6 στο 1,2 αλλά και στην απαγόρευση εμπορικών χρήσεων έξω από το χώρο του γηπέδου.

Το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης ανασχεδιάστηκε ριζικά με βάση την αρχή του περιορισμού στο απολύτως αναγκαίο μέτρο όλων των χρήσεων στην περιοχή του Βοτανικού, ώστε, να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή αυτή αλλά και να περιοριστεί δραστικά η έκταση των δομούμενων επιφανειών στην ίδια περιοχή.

Βάσει αυτών:

Στην περιοχή του Ελαιώνα επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων 450 θέσεων. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις, επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες το 17,5. Επίσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 30% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος γηπέδου ποδοσφαίρου τα 35μ.

Στην περιοχή ανάπλασης της Λ. Αλεξάνδρας επιτρέπονται η κατασκευή αθλητικού μουσείου – εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται στο 0,04, η επιτρεπόμενη κάλυψη στο 5% και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 4,5 μέτρα.

Η πρώτη απόπειρα για τη διπλή ανάπλαση προβλέφθηκε το 2006 αλλά με απόφαση (υπ’ αριθμ. 3059/2009) της Ολομέλειας του ΣτΕ, «κόπηκαν» ορισμένες κατασκευές που ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν στον Ελαιώνα, όπως είναι η κατασκευή νέου Δημαρχείου του Δήμου Αθηναίων. Ακολούθησαν οι πρώτες νομοθετικές αλλαγές με το Ν. 3983/2011 και οι δεύτερες με το Ν. 4117/2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα