Όλι Ρεν: Η κρίση στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνεται

Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής και η τάση έχει πλέον αντιστραφεί, εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Όπως αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η κρίση στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ελλάδα, και πλέον η τάση έχει αντιστραφεί. Σε αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές λιτότητας που εκπόνησαν τα μέλη της νομισματικής ένωσης, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης είχαν δρομολογηθεί ήδη από το καλοκαίρι, όπου οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθεροποίησαν την κατάσταση, αναφέρει.Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, μικρές καθυστερήσεις ως προς τους στόχους μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, υπό την προϋπόθεση ότι μία χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά στη Γαλλία, ο ευρωπαίος επίτροπος επαινεί την κυβέρνηση για τον στόχο επαναφοράς του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013. «Η διαρθρωτική προσέγγιση συμπίπτει με τις συστάσεις μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να επιδείξουν ευελιξία αν η Γαλλία δεν επιτύχει τον στόχο του 3%, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Τέλος, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ευρωζώνης θα ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2,5% το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα