Ολική επικράτηση της Γερμανίας στην Ευρώπη

Η Γερμανική επικράτηση στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε χθες από τα πεπραγμένα της Συνόδου Κορυφής.

Συνολικά 25 από τα 27 κράτη της ΕΕ στήριξαν την πρόταση της Μέρκελ για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Εξαίρεση αποτέλεσαν η Βρετανία και η Τσεχία.

Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την υπογραφή ενός δημοσιονομικού συμφώνου τον Μάρτιο, που θα προβλέπει την επιβολή ημι-αυτόματων κυρώσεων στις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ και την ενσωμάτωση στο εθνικό

δίκαιο κανόνων περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδώ και καιρό πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους, χαιρέτισε την απόφαση.

"Είναι το πρώτο βήμα προς μια δημοσιονομική ένωση. Σίγουρα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Επισήμως, το βασικό θέμα της συνόδου ήταν οι στρατηγικές επανεκκίνησης της οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλησης σε μια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να περικόπτουν δαπάνες και να αυξάνουν την φορολογία για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος τους.

Ωστόσο, η διάσταση απόψεων για την λιτότητα που εφαρμόζεται και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για την αναδιάρθρωση του χρέους της, στέκονται εμπόδια στις προσπάθειες της Ευρώπης να στείλει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης χρέους.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης αποτελούν ένα "μικρό, αλλά θετικό βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ο νέος μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ, το ESM, με δύναμη πυρός 500 δις ευρώ, να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα