Όλο το σχέδιο για τη νέα συνθήκη του ευρώ

Σε εντυπωσιακές κινήσεις προχώρα η ευρωζώνη μεσούσης της κρίσης όπως μαρτυρά το σχέδιο Συνθήκης για τη Σταθερότητα το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διαθεσή της η ert.gr, αναγνωρίζεται οτι από τον κανόνα του συμφώνου σταθερότητας εξαιρείται ένα κράτος που έχει απόκλιση στόχων εξαιτίας ανεξέλεγκτων εξελίξεων και ασυνήθιστων περιστάσεων και λόγω και της ύφεσης.


Υπενθυμίζεται η αυστηρότητα του ορίου του 3% στο κατ΄ετος έλλειμμα και του 60% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ

με υποχρέωση μείωσης κατά 5% ετησίως.
Αναγνωρίζεται η εθνική νομοθετική κυριαρχία και ανεξαρτησία των κοινωνικών εταίρων, και σημειώνεται ότι η παρούσα συνθήκη δεν τροποποιεί τους όρους οικονομικής πολιτικής υπο τους οποίους χρηματοδοτείται μια χώρα.
Ζητείται, το λιγότερο, ισοσκελισμός της οικονομικής θέσης της γενικής κυβέρνησης κάθε χώρας.


Ολόκληρο το σχέδιο σε μετάφραση της Στέλλας Θεοδώρου


Προσχέδιο

Συνθήκη Σταθερότητας, Συνεργασίας και Διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Tα συμβαλλόμενα μέρη:

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ της υποχρέωσης των συμβαλλομένων μερών, ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούν τις οικονομικές τους πολιτικές θέμα κοινού ενδιαφέροντος,

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να ενισχύσουν τις προϋποθέσεις μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτό το στόχο να αναπτύξουν έναν διαρκώς στενότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ότι η ανάγκη για τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά και η αποφυγή της δημιουργίας υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος είναι ουσιώδους σημασίας στη διασφάλιση της σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και ως εκ τούτου, απαιτείται η θέσπιση ειδικών κανόνων για την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και ενός αυτόματου μηχανισμού που θα αναλαμβάνει διορθωτικά μέτρα

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ της ανάγκης να εξασφαλιστεί ότι τα ελλείμματα δεν θα υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς και ότι το δημόσιο χρέος δεν υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς, ή είναι επαρκώς πτωτικό προς αυτή την κατεύθυνση.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ότι τα συμβαλλόμενα μέρη ως χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης στο πλαίσιο της οικονομικής ένωσης, ιδίως σε ότι αφορά την πρακτική της συσσώρευσης χρέους εκτός των λογαριασμών γενικής κυβέρνησης.


ΕΧΟΝΤΑΣ ότι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν, στις 9 Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με μια ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με βάση τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τη διευκόλυνση της εφαρμογής των μέτρων που λαμβάνονται βάσει των άρθρων 121 , 126 και 136 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,


ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ότι ο στόχος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατώ

Keywords
Τυχαία Θέματα