Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών

01:03 9/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Στην ατζέντα το προσχέδιο της τρόικας για μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις, άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει αύριο, καθώς η σημερινή, που διήρκησε πάνω από 7 ώρες, έληξε χωρίς συμφωνία.

Μετά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου εισήλθαν οι επικεφαλής της τρόικας, που συζητούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Οι

πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση είχε πολιτικό χαρακτήρα, ενώ ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης προχώρησε σε μια αινιγματική δήλωση, χρησιμοποιώντας έναν στίχο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: ««Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε», ενώ στη συνέχεια, έξω από τα γραφεία του ΛΑΟΣ στην Καλλιρρόης υποστήριξε ότι ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη μετέβη στα γραφεία του κόμματος της Συγγρού, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Γιώργο Παπανδρέου για το ζήτημα των συντάξεων.

Συνεδρίαζαν για πάνω από 7 ώρες

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί, λόγω των επικοινωνιών του Λ. Παπαδήμου με τους Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ συνομίλησε και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η πρόοδος των συζητήσεων να είναι πολύ μικρή.

Η ΝΔ ζητά να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις, ώστε να ισχύσει η μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους καθώς και να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι ζητά να μπει μεγαλύτερο πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται ότι εμμένει στη θέση του για γνωμοδότηση της νομιμότητας της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Πως δένουν τους πολιτικούς αρχηγούς

To κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά όπως άλλωστε και το δίκαιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΝΔ, καθώς στελέχη του κόμματος υποστήριζαν ότι η μετάφραση δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο, κάτι που, όπως έλεγαν, μαρτυρά την προχειρότητα της διαδικασίας.

Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει παράγραφος που «δένει» τα χέρια των πολιτικών αρχηγών για την στήριξη των σκληρών μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Αυτή αναφέρει:

«Τhis lett

Keywords
Τυχαία Θέματα