ΟΟΣΑ: Η επιβράδυνση της οικονομίας απειλεί την ευρωζώνη

Καμπανάκι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έκρουσε ο ΟΟΣΑ, καθώς η επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται κυρίως στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, παρά την επιβράδυνση, υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» περί βελτίωσης της δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο σύνθετος δείκτης για την Κίνα δείχνει επιδείνωση από τον περασμένο μήνα, κάτι που σηματοδοτεί επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα. Οι δείκτες του ΟΟΣΑ επιδιώκουν να προβλέψουν τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και για τη Βρετανία, όπου οι σύνθετοι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ο ρυθμός της οποίας υπολείπεται της μακροπρόθεσμης τάσης της. Κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε για τον Καναδά αλλά και για αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Για ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ρωσία

Για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, η επιβράδυνση δείχνει ότι έχει σταματήσει, ενώ οι δείκτες παρουσιάζουν «ισχυρές ενδείξεις μιας θετικής αλλαγής της δυναμικής».

Να σημειωθεί ότι στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Νοεμβρίου, ο οργανισμός προέβλεπε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης: μετά το 3,8% το 2011 θα περιοριζόταν σε 3,4% φέτος (αντί για 4,6% που προβλεπόταν το Μάιο).

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ανερχόταν σε 2% το 2012 (αντί για 3,1%), ενώ για την ευρωζώνη ο οργανισμός αναθεωρούσε ακόμη πιο κάτω τις προβλέψεις του στο 0,2% (αντί για 2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα