Ορκίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου

Ορκίσθηκε το απόγευμα της Τρίτης η νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία αναλαμβάνει την καθοδήγηση της χώρας στον απόηχο της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης σημαδεύτηκε ωστόσο από μία ακόμα ημέρα βίας στην ταραχώδη χώρα, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ως «μη νόμιμη»

απέρριψε τη νέα κυβέρνηση εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Χαζέμ ελ-Μπεμπλάουι, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, ο οποίος παράλληλα διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο Άμυνας, το οποίο κατείχε και επί προεδρίας Μόρσι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ο οποίος επίσης διορίστηκε κατά τη θητεία Μόρσι. Το υπουργείο Εσωτερικών ελέγχει την Αστυνομία και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο κατά τις ημέρες πριν την ανατροπή του ισλαμιστή ηγέτη, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αρνήθηκαν να προστατεύσουν τα γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο και ανά την Αίγυπτο.

Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Ναμπίλ Γαχμί, πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ μεταξύ 1998 και 2008.

Η νέα κυβέρνηση θα καθοδηγήσει την Αίγυπτο προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διενέργεια νέων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ο οδικός χάρτης που έχει καταρτιστεί προβλέπει προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα