Ώθηση στο ΧΑ έδωσε η απόφαση των κεντρικών τραπεζών

Μεγάλη άνοδο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανακοίνωση της απόφασης των κεντρικών τραπεζών των ανεπτυγμένων χωρών την Τετάρτη να παρέμβουν συντονισμένα για να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες.

O γενικός δείκτης ενισχύθηκε 3,13% στις 682,21 μονάδες μετά την ανακοίνωση ότι η Federal Reserve

των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν να μειώσουν από τις 5 Δεκεμβρίου το κόστος συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (dollar swaps) κατά 50 μονάδες βάσης.

"Υπήρξε άνοδος μετά την ανακοίνωση για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών που θα διευκολύνει τον δανεισμό σε δολάρια, ενώ το κλίμα βοήθησαν και οι προσδοκίες για την εξεύρεση κάποιας λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης μέχρι τη σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου", σχολίασε trader ελληνικής χρηματιστηριακής.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,79%, με την ανακοίνωση για συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών να εξουδετερώνει τις απώλειες της Alpha, της Τράπεζας Κύπρου και της Eurobank.

Οι τρεις τράπεζες υποχώρησαν από 4,20% έως 6,08%, καθώς από την Πέμπτη οι μετοχές τους διαγράφονται από τον δείκτη MSCI Greece στο πλαίσιο της αναθεώρησής του.

Ευφορία και στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγάλη άνοδο κατέγραφε και η Wall Street στο άνοιγμα της χάρη στην ενορχηστρωμένη κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Ο Dow Jones ενισχυόταν 3,52% και ο Nasdaq 3,35%.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κέρδιζε 4,72%.

Keywords
Τυχαία Θέματα