Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας

10:12 6/8/2013 - Πηγή: NewsBomb

Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής, σε έναν ειδυλλιακό χώρο που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με τα σπουδαιότερα μνημεία της Tεγεατικής Aρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργανώνει κάθε χρόνο, παράλληλα με τη φημισμένη εμποροπανήγυρη, την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, την αρχαιότερη τοπική έκθεση της χώρας.

Η Έκθεση έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία 42 χρόνων στα τεγεατικά δρώμενα, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το

έτος 1960 ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, οργάνωσε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού της περιοχής την πρώτη Γεωργοεκπαιδευτική Έκθεση της χώρας. Η έκθεση αυτή λειτούργησε με τη συγκεκριμένη μορφή για μια δεκαετία με λαμπρά αποτελέσματα. Ήταν το 1970 η χρονιά που το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της σημασία, την προήγαγε σε Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Από τότε η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χάρη στη νευραλγική της θέση –βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Πελοποννήσου- αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του αγρότη της Τεγέας αλλά και της νότιας Ελλάδας γενικότερα με το βιομήχανο, το βιοτέχνη και τον έμπορο. Μέσω αυτής οι εξελίξεις της γεωργικής τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα μηχανικής καλλιέργειας της γης έφτασαν στην Τεγέα, προβλήθηκαν αποτελεσματικά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και υιοθετήθηκαν από αυτόν, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, προοδευτικών μεθόδων καλλιέργειας, την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση των όρων ζωής των Τεγεατών.

Τα τελευταία χρόνια η Έκθεση, προσπαθεί να διατηρήσει τον παραδοσιακά γεωργικό προσανατολισμό της, αλλά εμπλουτίζεται με θεματικές που τη διατηρούν επίκαιρη και την καθιστούν επωφελή για τον κάτοικο της Τεγέας και ελκυστική για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα, στο χώρο αυτό εκτίθενται πλέον, εκτός από τα συμβατικά προϊόντα, νέα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.
Επιφανή ιδρύματα από την Ελλάδα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικά σωματεία και πλήθος άλλων πολιτιστικών φορέων δίνουν το «παρών» στην Έκθεση, παρουσιάζοντας το πολυσχιδές έργο τους.

Κι όλα αυτά εν μέσω μιας σειράς σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στα πλαίσια της λειτουργίας της Έκθεσης, όπως η βράβευση αριστευσάντων Τεγεατών μαθητών, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα