Πειστήρια για τις καλές προθέσεις του Ιράν ζητεί ο Κέρι

Εμφανώς διαφορετική στάση υιοθέτησαν όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη.


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε πράξεις για να δείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.
«Χρειάζεται να γνωρίζουμε

ότι γίνονται πράξεις οι οποίες κάνουν σαφές, αδιαμφισβήτητα σαφές, εντελώς ασφαλές για την παγκόσμια κοινότητα ότι το όποιο πρόγραμμα συνεχιστεί θα είναι πράγματι ένα ειρηνικό πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο Κέρι είδε τον Νετανιάχου στη Ρώμη για να συζητήσουν θεωρητικά σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των Ισραηλινών με τους Παλαιστίνιους, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το θέμα αυτό παραμερίστηκε καθώς τη συνάντησή τους μονοπώλησε το Ιράν.
«Το Ιράν δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχουν συσκευές φυγοκέντρησης (για τον) εμπλουτισμό (ουρανίου), δεν θα έπρεπε να έχουν ένα εργοστάσιο πλουτωνίου και βαρέος ύδατος, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για να κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.
«Θα έπρεπε να απαλλαγούν από το (συγκεντρωμένο) σχάσιμο υλικό, και δεν θα έπρεπε να έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις, (οι οποίες είναι) υπόγειες για έναν λόγο και μόνο—για στρατιωτικούς σκοπούς», πρόσθεσε. Ο Νετανιάχου αποκάλεσε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το πιο σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λέει ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για την παραγωγή ενέργειας και ιατρικούς σκοπούς και ότι δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ο Κέρι, συνεργάτες του οποίου εξετάζουν μια διπλωματική λύση στην διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έκανε μια τοποθέτηση πολύ διαφορετική από εκείνη του Νετανιάχου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να επιδείξει πως το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό τηρώντας τα διεθνή πρότυπα, όπως άλλα έθνη.
«Θα προχωρήσουμε στη διπλωματική αυτή πρωτοβουλία αλλά κρατώντας τα μάτια μας ολάνοιχτα, έχοντας κατά νου ότι θα είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν να τηρήσει τα πρότυπα που τηρούν άλλα έθνη που έχουν ειρηνικά (πυρηνικά) προγράμματα και να αποδείξει ότι το πρόγραμμά του είναι πράγματι ειρηνικό», επέμεινε.
Ο δεύτερος γύρος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη λεγόμενη ομάδα 5+1 και το Ιράν προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Γενεύη στις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Επιφυλάξεις για την πρόοδο του Ιράν στα πυρηνικά

Keywords
Τυχαία Θέματα