Περιορίζονται οι νυχτερινές επιδρομές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

17:29 8/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Αφγανιστάν και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για τον περιορισμό των νυχτερινών αμερικανικών επιδρομών, με στόχους αφγανικά σπίτια, που έχουν προκαλέσει οργή στους Αφγανούς πολίτες.

Η Καμπούλ θα διατηρεί στο εξής δικαίωμα βέτο στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Επίσης, οι αφγανικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο των υπόπτων που συλλαμβάνονται στις νυχτερινές επιδρομές και θα αποφασίζουν εάν θα επιτρέπουν την πρόσβαση αμερικανών ανακριτών σε αυτούς. Οι νυχτερινές επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται με εντάλματα σύλληψης που θα εκδίδει

Αφγανός δικαστής.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, από τον Αφγανό υπουργό Άμυνας, στρατηγό Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ και από το διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Τζον Άλεν. «Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας αμερικανο-αφγανικής στρατηγικής συνεργασίας. Και το κυριότερο. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο και το όραμά μας για ένα ασφαλές και κυρίαρχο Αφγανιστάν», τόνισε ο Άλεν στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας.

«Από δω και στο εξής όλες οι νυχτερινές επιδρομές θα πραγματοποιούνται από τον εθνικό στρατό, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Αφγανιστάν σε στενή συνεργασία με τις αφγανικές δικαστικές αρχές», δήλωσε ο Αφγανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ, βάσει της συμφωνίας, θα παρέχουν κάθε απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνικές συμβουλές στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις που θα πραγματοποιούν τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα αποφασίζει κοινή αμερικανο-αφγανική επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα