Πώς οι Υπουργοί Ανάπτυξης εξέθεσαν τη χώρα

Τεράστιες διαστάσεις αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα το σκάνδαλο με το αδιαφανές πλαίσιο διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρά τα μεγάλα λόγια που εκστόμισαν κατά καιρούς οι Υπουργοί Ανάπτυξης για κάθαρση και διαφάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της αναλαμβάνοντας η ίδια δράση.

Άννα Διαμαντοπούλου και Κωστής Χατζηδάκης καλλιέργησαν κατά καιρούς μεγάλες προσδοκίες,

ωστόσο οι χειρισμοί τους αποδείχθηκαν οικτρές επικοινωνιακές φούσκες, οι οποίες εξόργισαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Για το σκοπό αυτό έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), προκειμένου οι ευρωπαϊκές αρχές να διερευνήσουν οι ίδιες υποθέσεις που αφορούν επιδοτήσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με το σκοπό για τον οποίο διατέθηκαν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν ο χειρισμός από την Άννα Διαμαντοπούλου της υπόθεσης με τους τέσσερις υπαλλήλους της Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων που συνελήφθησαν να εκβιάζουν επιχειρηματίες προκειμένου να προχωρήσουν τις υποθέσεις τους. Παρά τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της τότε Υπουργού δεν έγινε τίποτα, ενώ το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται πως δεν έπεισε την Κομισιόν, η οποία πήρε την απόφαση να αντιμετωπίσει η ίδια τα φαινόμενα αυτά.

Την αποκάλυψη για τον ερχομό της OLAF στην Ελλάδα, έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Τα γεγονότα αυτά πάντως, έχουν προκαλέσει την αντίδραση και των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία για την υπόθεση. Με εντολή των δύο εισαγγελέων, το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα έχει εντολή να διερευνήσει υποθέσεις επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν από το 2004 μέχρι και σήμερα, που κατέληξαν σε υπεράκτιες εταιρίες ή νεοσυσταθείσες για την άντληση επενδύσεων εταιρίες.

Όπου παρατηρηθούν παρατυπίες ή ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν για αναπτυξιακούς σκοπούς, το ΣΔΟΕ αναμένεται να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να επιστραφούν τα χρήματα να και να αντιμετωπιστούν ποινικά οι υπαίτιοι. Ήδη πάντως, έπειτα από την αξιολόγηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών του απολογισμού του Κοινού Σχεδίου Δράσης που σχετίζεται με τις επενδύσεις αυτές, η Επιτροπή διαπίστωσε λάθη και παραλήψεις που είχαν ως συνέπεια διόρθωση 5% στις δαπάνες της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί πιέζουν την κ. Μέρκελ να πιέζει τον κ. Σαμαρά…

Μέρκελ: «Nein» σε κούρεμα – Μην χαλαρώνετε την πίεση στην Ελλάδα

Πάντως η Ακρόπολη είναι ακόμα στη θέση της

Keywords
Τυχαία Θέματα