Πώς υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες το δημοψήφισμα

Ήξεραν ή όχι στις Βρυξέλλες για την απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να αναλάβει δύο πολιτικές πρωτοβουλίες, με τόσο μεγάλο ρίσκο, αμέσως μετά τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του χρέους;

Στο ερώτημα αυτό κατηγορηματική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, ωστόσο, από τις πρώτες αντιδράσεις κοινή είναι η αίσθηση ότι «μιας κάποιας μορφής ενημέρωση είχε υπάρξει». Απλώς, κανείς δεν περίμενε ότι «στο τέλος θα τις έκανε κιόλας» τις εν λόγω

κινήσεις.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ.Παπανδρέου είχε προϊδεάσει σχετικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο, το οποίο – εξ αυτού του λόγου, όπως τονίζεται – δεν αντέδρασε δυναμικά στις ανακοινώσεις. Σε επίπεδο τρόικας αφήνεται να διαρρεύσει ότι «γνωρίζαμε τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει σχετικά με το δημοψήφισμα, από τον τοπικό Τύπο, αλλά πέραν τούτου ουδέν».

Το πιθανότερο είναι πως αν ο κ.Παπανδρέου έκανε την ενημέρωση, αυτή δεν ήταν σε επίπεδο Τρα και Τόμσεν, αλλά σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Οπότε λογικό είναι οι άνθρωποι της τρόικας να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι οι αγορές – που συνήθως μυρίζονται όλες αυτές τις πρωτοβουλίες – αιφνιδιάστηκαν. Η απότομη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σχεδόν από την επόμενη στιγμή των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υπολογίζεται ότι έχασε αμέσως το 2% της δύναμης του, μέχρι να βρει κάπου κάποια από τα πατήματα του.

Και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: newscode.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα