Που «κολλάει» τώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στη τελική τους φάση έχουν μπει οι διεργασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η λειτουργία του οποίου θα σημάνει και πρακτικά την έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε και η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Θωμόπουλο χθες. Οι δυο τους ξέρουν ενδεχομένως καλύτερα από τον καθένα σήμερα στην Ελλάδα

τις πραγματικές δυσκολίες του εγχειρήματος που προετοιμάζεται από την προηγούμενη εμπειρία τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι μόνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση προετοιμάζεται πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία θα ανάβει το πράσινο φως για τη πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, που θα εξελιχθεί σε δύο στάδια τελικά. Το βασικό, πάντως, θα λάβει χώρα μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει να «τρέξει» το project. Απλώς, ο νυν πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει τις υποδομές, για να διευκολύνει τον διάδοχο του στο πολύ δύσκολο έργο που τον περιμένει την επομένη των εκλογών.

Αυτή τη στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδας ολοκληρώνει το έργο της διανομής των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν ανά τράπεζα, ενώ ήδη ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 δις ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμο στο ΤΧΣ, για να ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Υπάρχει όμως πάντα η μεγάλη εκκρεμότητα των κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες μετόχους, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαδικασία και να καλύψουν το 5% της αύξησης των μετοχών κεφαλαίων των τραπεζών που θα πρέπει να γίνουν, όπως επίσης και του γενικού διευθυντή του ΤΧΣ, που ακόμα δεν έχει επιλεγεί. Αυτός θα παίξει ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα