«Πουλάνε» τα γερμανικά ψηφιακά όπλα

Γερμανικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν και αυταρχικά καθεστώτα με τεχνολογίες παρακολούθησης. Ειδικοί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούν αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγωγές «ψηφιακών όπλων».

Οι αναγκαίες τεχνολογικές υποδομές για την παρακολούθηση τηλεφώνων, κινητών και υπολογιστών προσφέρονται από γερμανικές επιχειρήσεις.

Η συριακή εταιρία κινητής τηλεφωνίας Syriatel, για παράδειγμα, αγόρασε το 2010 συστήματα παρακολούθησης από την Siemens.

Και στο Μπαχρέιν όμως είναι γνωστές διάφορες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκε

αμερικανική ή ευρωπαϊκή τεχνολογία για την παρακολούθηση αντικαθεστωτικών. Στη Λιβύη και την Αίγυπτο, μάλιστα, υπάρχουν απτές αποδείξεις για του λόγου το αληθές. Το βασικό επιχείρημα των κατασκευαστών είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές βοηθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Με τα προηγμένα αυτά συστήματα μπορεί κανείς να παρακολουθεί τηλέφωνα και υπολογιστές, ενώ με ειδικό λογισμικό είναι δυνατή ακόμη και η ανάγνωση γραπτών μηνυμάτων, ο εντοπισμός προσώπων, η παρακολούθηση της επικοινωνίας στο διαδίκτυο αλλά και το σπάσιμο κωδικών.

Σε αντίθεση με το εμπόριο συμβατικών όπλων όμως, για τις εξαγωγές και την πώληση τεχνολογιών παρακολούθησης δεν υπάρχουν περιορισμοί. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις οι γερμανικές εταιρίες χρειάζονται ειδική άδεια. Περιορισμοί ισχύουν σήμερα μόνο για τις χώρες όπου έχει επιβληθεί εμπάργκο, όπως είναι η Συρία και το Ιράν. Γενικότερα οι γερμανικές επιχειρήσεις βρίσκονται μάλλον αντιμέτωπες περισσότερο με ηθικά διλήμματα παρά με νομικά κωλύματα.

Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Trovicor, εταιρία που ιδρύθηκε το 2009 από την Nokia Siemens Networks και η οποία κατασκευάζει το λεγόμενο Monitoring Center. Πρόκειται για ένα σύστημα που κάνει δυνατή την παρακολούθηση του ίντερνετ και των τηλεπικοινωνιών. Ένα σύστημα, το οποίο προμηθεύτηκε η Συρία από την Siemens το 2000.

ΠΗΓΗ DW

Keywords
Τυχαία Θέματα