Πρεμιέρα για την «ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ» του Μάικλ Φρέιν στο θέατρο ΑΛΦΑ

Η θεατρική εταιρία Αμφιάρειο, σε συνεργασία με το θέατρο Άλφα και τον Στέφανο Ληναίο, παρουσιάζουν από σήμερα, το βραβευμένο θεατρικό έργο του Μάικλ Φρέιν, «ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ».

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο, το 1998 και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στην κοινότητα των ιστορικών της επιστήμης.

Είναι βασισμένο σε μια συνάντηση – γεγονός, ανάμεσα στους δύο από τους σημαντικότερους νομπελίστες φυσικούς

όλων των εποχών, τον Γερμανό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (1901-1976) και τον Δανό Νηλς Μπορ (1885-1962) —εκ των θεμελιωτών της κβαντικής θεωρίας— μαζί με την γυναίκα του Μπορ, Μαργκρέτε (1890-1984).

Ο Φρέιν δημιούργησε μια φανταστική συζήτηση που πραγματοποιείται μετά τον θάνατό τους προσπαθώντας να δώσουν τέλος στις εκκρεμότητες σχετικά με το τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ τους σε κείνη τη σύντομη συνάντησή τους το 1941 που αποτέλεσε και το τέλος της προσωπικής τους σχέσης.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η περίφημη συνάντηση, ήταν αρνητικές μιας και έλαβε χώρα στην κατεχόμενη από τα γερμανικά στρατεύματα Κοπεγχάγη, ενώ οι Ναζί είχαν ήδη αρχίσει τις έρευνες για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Το έργο θέτει ερωτήματα για την πορεία της επιστήμης και της πολιτικής σε σχέση με τις αλλαγές που επέφερε ο συνδυασμός τους στον κόσμο του 20ου αιώνα.

Παίζουν οι Ηρώ Μουκίου, Βασίλης Ρίσβας και Θοδωρής Αντωνιάδης.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη, βοηθός σκηνοθέτη ο Πέτρος Πέτρου, τη μετάφραση έκανε η Αννίτα Δεκαβάλλα και τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Δημήτρης Κακριδάς.

Παραστάσεις: Κυριακή - 21:15, Δευτέρα - 21:15, Τετάρτη (λαϊκή) - 19:15

Τιμές εισιτήριων: Κανονικό €15, λαϊκή και φοιτητικό €10

Θέατρο ΑΛΦΑ: Πατησίων 37, Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα