Προωθεί την ελληνική κουζίνα σε 35 χώρες

Μικρός δεν ήθελε με τίποτα να ταυτίζεται με την ελληνική καταγωγή του. Ντρεπόταν γι’ αυτήν. Θυμάται τους γονείς του, όταν πήγαιναν καμιά εκδρομή να μαζεύουν άγρια χόρτα και, όπως λέει, «κρυβόταν μέσα στο αυτοκίνητο για να μην τον δουν οι Αυστραλοί.

Το θεωρούσε «εξευτελιστικό». Τα άγρια χόρτα δεν τα γνώριζαν οι Αυστραλοί.

Σήμερα τα πληρώνουν 14 δολάρια το κιλό και αυτό, μέχρι ένα βαθμό, οφείλεται στον Καλομπάρη.

Αργότερα, διαπίστωσε την αξία της ελληνικής διατροφής, αλλά και τη σημασία της ελληνικής

καταγωγής του, και βάλθηκε να «προσηλυτίσει» όσο περισσότερους γίνεται.

Μέσα από τα εστιατόρια του, αλλά κυρίως ως κριτής στην τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής «Master Chef» δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλει την ελληνική κουζίνα, τα ελληνικά προϊόντα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε 35 χώρες του πλανήτη όπου προβάλλεται η εκπομπή του.

Η δική του συνταγή επιχειρηματικής επιτυχίας είχε δύο βασικά υλικά: πολυεθνικές επιρροές και κλασική ελληνική φιλοξενία. Άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας –το «Press Club»– το 2006 στη Μελβούρνη, διατηρώντας, μεν, το ελληνικό φαγητό, αλλά καταρρίπτοντας τα στερεότυπα της ατμόσφαιρας και των γεύσεων ενός τυπικού ελληνικού εστιατορίου στο εξωτερικό.

Το εστιατόριο αυτό ανακηρύχθηκε σε κορυφαίο της Αυστραλίας και ο Καλομπάρης κορυφαίος σεφ της χώρας.

Σήμερα διαθέτει επτά εστιατόρια στη Μελβούρνη και ένα στη Μύκονο. Απασχολεί 350 άτομα από τα οποία, όπως λέει 12 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι ξένοι.

«Ξέρουν, όμως, όλα τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και, επιπλέον, μαθαίνουν και ελληνικά στο χώρο εργασίας» συμπληρώνει.

Αυτές τις μέρες, ο Καλομπάρης βρίσκεται στη Νότια Αφρική όπου μιλά για την ελληνική κουζίνα, στο πλαίσιο του ρόλου του ως τηλεοπτικού αστέρα, και επόμενος σταθμός του είναι το Ντουμπάι.

«Δεν είναι άσχημο η εκπομπή ενός ελληνόπουλου από τη Μελβούρνη να μεταδίδεται σε 35 χώρες της Αυστραλίας, της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και να μιλάμε για την Ελλάδα» είπε ο ίδιος σε πρόσφατη εκδήλωση για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων που έγινε στο Ελληνικό Προξενείο στη Μελβούρνη.

Με το ίδιο αντικείμενο, την ελληνική κουζίνα, έχει γράψει και βιβλία που σημειώνουν ρεκόρ κυκλοφορίας. Τώρα ετοιμάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «My Big Fat Greek Cookbook».

Όπως δήλωσε στην εκδήλωση στο Ελληνικό Προξενείο, ο Καλομπάρης θεωρεί την καταγωγή του ως μίξη πολιτισμών. Το ίδιο και την κουζίνα του. Παιδί Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς από την Ελλάδα, την Κύπρο και με καταγωγή από την Ιταλία, γεννήθηκε στην περιοχή Μαλγκρέιβ της Μελβούρνης το 1978.

Οι γονείς του –Τζιμ και Μαίρη– γνωρίστηκαν στην Αυστραλία και άνοιξαν μαζί ένα μικρό σούπερ μάρκετ.

Η μητέρα του έφθασε στη Μελβούρνη, μαζί με την γιαγιά του, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μαγειρική διδάχθηκε εμπειρικά παρακολουθώντας τη μητέρα του στην κουζίνα της μετά το σχολείο.

Το 1996 ξεκίνησε επίσημα ως

Keywords
Τυχαία Θέματα