Ρωσία: Ένοχος μετά θάνατον κρίθηκε ο Μαγκνίτσκι

Για φορολογική απάτη κρίθηκε ένοχος ο Ρώσος δικηγόρος, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, από δικαστήριο της Μόσχας, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2009.


Ο Μαγκνίτσκι ήταν δικηγόρος του δυτικού ταμείου Hermitage Capital. Ο επικεφαλής του ταμείου, ο Βρετανός Ουίλιαμ Μπρόουντερ, ο οποίος δικαζόταν ερήμην για φοροδιαφυγή, κρίθηκε επίσης ένοχος.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι πέθανε το 2009

στη φυλακή έπειτα από έναν χρόνο κράτησης, στη διάρκεια της οποίας είχε καταγγείλει κακομεταχείριση και στέρηση ιατρικής φροντίδας ώστε να αναγκαστεί να ομολογήσει ότι ευθύνεται για τη φοροδιαφυγή και να δώσει στοιχεία κατά του Μπρόουντερ.

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν στοιχεία ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωσε ότι πέθανε από ανακοπή.

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ένα νόμο που προβλέπει οικονομικές κυρώσεις και την απαγόρευση διαμονής στις ΗΠΑ προσώπων που ενέχονται στο θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, καθώς και οποιουδήποτε υπεύθυνου για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η Ρωσία απάντησε υιοθετώντας τον ίδιο μήνα ένα νόμο που προβλέπει συμμετρικά μέτρα έναντι μιας σειράς Αμερικανών και στη συνέχεια απαγόρευσε την υιοθεσία από Αμερικανούς παιδιών από τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα