Σε κλίμα νευρικότητας οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

10:32 3/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Ρωσία.

Παρότι εκτιμάται ότι ο νυν πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θα πετύχει την επανεκλογή του, επιστρέφοντας για τρίτη θητεία στο Κρεμλίνο, οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα νευρικότητας και αμφισβήτησης.

Το Σάββατο είναι «ημέρα σιωπής» καθώς η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει κάθε μορφής προεκλογική εκστρατεία.

Παρότι

ο Πούτιν θεωρείται αδιαμφισβήτητος νικητής –οι δημοσκοπήσεις του δίνουν νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστά 60%- η αντιπολίτευση επιχειρεί να κινητοποιήσει ψηφοφόρους ώστε να γίνει η ανάδειξη προέδρου στο δεύτερο γύρο.

Ο Πούτιν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται, έχει τέσσερις ανθυποψήφιους. Ωστόσο, διαμηνύει ότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, ενώ έχει έρεισμα στη μεσαία τάξη, που θεωρείται ο πυρήνας των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν τους πολίτες σε νέες συγκεντρώσεις στις 5 Μαρτίου, ενώ θεωρούν ότι οι εκλογές δεν μπορεί να είναι δημοκρατικές.

Πολιτική εκφοβισμού

Το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας στιγματίστηκε από τη διάθεση κρατικών πόρων υπέρ του Πούτιν και την πολιτική «εκφοβισμού» στην αντιπολίτευση και τις οργανώσεις που θέλουν να στείλουν παρατηρητές στην ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο Πούτιν κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς.

Παρότι ο ίδιος προεξοφλεί την επανεκλογή του, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η θητεία του θα είναι πιο δύσκολη από τις προηγούμενες.

Keywords
Τυχαία Θέματα