Σφοδρή αντίδραση της ΕΕ για την εκτέλεση των δύο Λευκορώσων

Τη σφοδρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η εκτέλεση στη Λευκορωσία των δύο κατηγορουμένων για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Μινσκ τον περασμένο Απρίλιο, που στοίχισε τη ζωή 11 ανθρώπων.


Συγκεκριμένα την εκτέλεση καταδίκασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η οποία επισήμανε ότι η δίκη των κατηγορούμενων δεν ήταν δίκαιη.

Οι εκτελέσεις δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της

Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Μινιόν.

Καταδικαστική ήταν και η στάση της Γερμανίας λέγοντας ότι οι εκτελέσεις απομακρύνουν τη Λευκορωσία από την Ευρώπη.

Οι δύο άνδρες, ο 25χρονος Ντμίτρι Κονοβάλοφ και ο συνομήλικός του Βλάντισλαβ Κοβαλιόφ καταδικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε θάνατο για την επίθεση της 11ης Απριλίου 2011 στο μετρό κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Ο πρόεδρος Λουκασένκο αρνήθηκε να τους δώσει χάρη και έτσι εκτελέστηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Ο Κονοβάλοφ είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο ότι είναι ένοχος ωστόσο ο δεύτερος κατηγορούμενος ανακάλεσε την αρχική κατάθεσή του και αποκάλυψε ότι ο Κονοβάλοφ είχε βασανιστεί στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Να σημειωθεί πως η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή, ενώ εκτιμάται ότι τα τελευταία 20 χρόνια (τα περισσότερα από τα οποία καλύπτει η προεδρία του Αλεξάντερ Λουκασένκο) έχουν εκτελεστεί 300 άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα