Σιδενόρ: Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων χάλυβα

Ο Όμιλος Σιδενόρ με περίπου 3.000 υπαλλήλους μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα για την οικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Το 1937, ο Μιχάλης Στασινόπουλος από την Τεγέα ίδρυσε στον Ταύρο, παρέα με τα αδέλφια του Γιάννη και Ηλία, ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε σωλήνες, οικιακά σκεύη και υδραυλικά είδη. Όταν μετά από λίγα χρόνια ήλθε ο πόλεμος, το εργοστάσιο στήριξε τον Ελληνικό Στρατό. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, στεγάζοντας το Ελληνικό Κέντρο Μετάλλου. Ήταν ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η τεράστια ιστορία της Βιοχάλκο,

της εταιρείας που –ούτε λίγο, ούτε πολύ- πραγματοποιεί το 10% των εξαγωγών της χώρας μας!

Η Βιοχάλκο, βέβαια, είναι ένας κολοσσός που έχει περίπου 80 θυγατρικές εταιρείες, σε Ελλάδα και σε εξωτερικό, ασχολείται με το αλουμίνιο, το χάλυβα, τα καλώδια, το χαλκό, τις ενεργειακές λύσεις και ό,τι αυτές οι βιομηχανίες φέρνουν μαζί. Θα ήταν ματαιοπονία να επιχειρήσουμε να χωρέσουμε όλες τις δραστηριότητές της στον χώρο που διαθέτει η στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά». Προτιμήσαμε, λοιπόν, να ασχοληθούμε προς το παρόν με ένα μόνο από τα παρακλάδια της, την Σιδενόρ, τον όμιλο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων χάλυβα της Βιοχάλκο, δηλαδή, που με τη σειρά της έχει 36 δικές της θυγατρικές ή συγγενείς εταιρείες!

Μισός αιώνας ιστορίας

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος ήταν από τους πρωτοπόρους της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης μετά τον πόλεμο και μάλιστα η εταιρεία του μπήκε ήδη από το 1947 στο Χρηματιστήριο των Αθηνών. Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 πήρε το όνομα Βιοχάλκο, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαλκού, ενώ την επόμενη δεκαετία –με στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές- επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της.

Το 1962 οι δουλειές του Μιχάλη Στασινόπουλου έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, με την ίδρυση της «Βιοχάλκο – Σάνιτας, Ελληνική Βιομηχανία Σωλήνων, Ειδών Υγιεινής και Θερμάνσεως ΑΕ» που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε «Χαλυβουργία Βορείου Ελλάδος» και από το 1979 μέχρι σήμερα λέγεται Σιδενόρ. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο Μιχάλης Στασινόπουλος έφυγε από τη ζωή και τα ηνία ανέλαβε ο γιός του Νίκος, που ηγείται της εταιρείας –όπως και των υπολοίπων του ομίλου Βιοχάλκο- μέχρι και σήμερα.

Στον μισό αιώνα που πέρασε από την ίδρυσή της, η Σιδενόρ έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων χάλυβα στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με 36 θυγατρικές και συγγενείς εταιρίες και μια ισχυρή παραγωγική βάση με εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Ρωσία.

Εμμονή στην ποιότητα

Με τα προϊόντα της να παίζουν σημαντικό ρόλο στις κατασκευές, η εταιρεία του Νίκου Στασινόπουλου δεν θα διακινδύνευε με τίποτε την ποιότητά τους. Από νωρίς εισήγαγε συστήματα πιστοποίησης και ήταν πρωτοπόρος σε πλήθος άλλους ελέγχους. Για παράδειγμα, το 1997 έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εφάρμοσε τον έλεγχο ραδιενέργειας σε όλο τον εισερχόμενο σίδηρο.

Όταν το 2000 σφράγισε με τα αρχικά “SD” όλες τις ράβδους του χάλυβα

Keywords
Τυχαία Θέματα