Σίγησε η «φωνή της ελευθερίας» της Deutsche Welle

Σε ηλικία 88 ετών «έφυγε» ο Αλέξανδρος Σχινάς, η «φωνή της ελευθερίας» που άκουγαν εκατομμύρια Έλληνες μέσα από τα βραχέα της Deutsche Welle, στα χρόνια της δικτατορίας.

Ο Αλέξανδρος Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Το 1959 εγκαταστάθηκε στην τότε Ομοσπονδιακή Γερμανία και εργάστηκε ως ανταποκριτής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και μετά το '74 της ΕΡΤ.

Η

φωνή του όμως ταυτίστηκε με την αντιδικτατορική δράση από τα μικρόφωνα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Επίσης, το λογοτεχνικό του έργο -αν και μικρό- αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής εποχής, ενώ αγωνίστηκε με πάθος για τη γλώσσα και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, Σπύρος Μοσκόβου, ερωτώμενος από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς εισέπραξε ο Αλ. Σχινάς τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης και των τεταμένων σχέσεων με τη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είχε πια κέφι να μιλήσει γερμανικά».

Στο μικρόφωνο της Deutsche Welle επέστρεψε για τελευταία φορά στις 24 Ιουλίου του 2004, τριάντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα: «Η κάθαρση, όπως την περίμενε ο λαός, δεν έγινε. Αλλά ας μην είμαστε πολύ αυστηροί. Πού συντελέστηκε μια ριζική κάθαρση; Μήπως προωθήθηκε ως εκεί που αναμενόταν η αποναζιστικοποίηση στη Γερμανία; Ξεριζώθηκε ο φασισμός στην Ιταλία, εξοντώθηκαν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όλα τα απομεινάρια του Φράνκο και του Σαλαζάρ; Γιατί θα έπρεπε να προβιβασθεί σε πρότυπο καθαρτικής τελειότητας ειδικώς η Ελλάς; Σήμερα πια την βρίσκω πάλι πολύ ανθρώπινη και αξιαγάπητη. Κι όσο γα τα σταγονίδια της χούντας, δε βαριέσαι; Διαποικίλλουν κι αυτά το τοπικό μας χρώμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα