Στο Ιράν μεταβαίνει ο Νταβούτογλου

10:23 4/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Τεχεράνη προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες Ιράκ και Συρία, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.


Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιείται σε μια καθοριστικής σημασίας στιγμή για την περιοχή και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.

«Είναι προγραμματισμένο να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα

όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ενώ η Τουρκία εξετάζει αν θα πρέπει να ζητήσει από τις Η.Π.Α. να εξαιρέσουν την τουρκική εταιρία εισαγωγών πετρελαίου Tupras από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος οργανισμών που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύμμαχος χώρα των Η.Π.Α. συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 30% του πετρελαίου της το εισάγει από το γειτονικό Ιράν, ενώ η Tupras, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, είναι και από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα