Στο πάρκο Ζουκότι επέστρεψαν διαδηλωτές στη Ν. Υόρκη

Δυσκολότερη για τους διαδηλωτές έκανε τις κινητοποιήσεις δικαστής της Νέας Υόρκης, ο οποίος αποφάσισε ότι η επιχείρηση «καθαρισμού» των σκηνών από το πάρκο Ζουκότι, όπου επί δύο μήνες είχαν καταλάβει μέλη του κινήματος Occupy Wall Street, είναι νόμιμη.


Εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν

στο πάρκο, ωστόσο δεν τους επιτρέπεται να στήσουν σκηνές ή να χρησιμοποιούν γεννήτριες.

Σε έφοδο που πραγματοποίησε η αστυνομία τα ξημερώματα της Τρίτης συνελήφθησαν περίπου 200 άτομα, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν και δημοσιογράφοι.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη χρήση σωματικής βίας ενώ αναφέρουν πως οι αστυνομικοί έσπρωχναν τους διαδηλωτές καταγής και δακρυγόνων, τη διάλυση των πρόχειρων κατασκευών για το συσσίτιο και τη σύλληψη και την κακομεταχείριση ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά στο χώρο, όπως έχουν δικαίωμα.

Μετά την «έξωσή» τους, οι διαδηλωτές τριγύριζαν όλη τη χθεσινή μέρα στους δρόμους του Μανχάταν, αναζητώντας νέους χώρους να στήσουν την κατασκήνωσή τους, μέχρι να επιστρέψουν στο πάρκο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Γουόλ Στριτ.

Αιτιολογία για τη νυχτερινή επιχείρηση ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, μία από τις πιο συνηθισμένες που επικαλούνται οι Αρχές για να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι από 40 πόλεις είχαν εν τω μεταξύ τηλεφωνικές επαφές, σε μία προσπάθεια να τηρήσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στους διαδηλωτές.

Ανάμεσα στις «συμβουλές» που έδωσαν ο ένας στον άλλον ήταν και οι εξής: «Μην δίνετε ως διορία έξωσης τα μεσάνυχτα στους διαδηλωτές του κινήματος "Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ": θα τους δώσετε χρόνο να ανασυγκροτηθούν». «Μην βάζετε τελεσίγραφα, μιας και θα ενθαρρύνετε τους βίαιους διαδηλωτές να τα παρακούσουν». «Βάλτε φράχτες γύρω από τα πάρκα για να μην τα καταλάβουν ξανά οι διαδηλωτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα