Στους 90.000 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δημοσιοποίησε σήμερα την εκτίμηση που έκανε ο Σαουδάραβας ομόλογός του, σύμφωνα με τον οποίο η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο 90.000 ανθρώπων.

"Είχα την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας (πρίγκιπα Σαούντ Αλ Φάισαλ). Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μπορεί να είναι και 90.000 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία" από την έναρξη της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011, δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του γενικού γραμματέα

του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.


Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ως σήμερα τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι έχει θορυβηθεί από την "απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση" στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι 750.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, και 2,5 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα τους.

Χθες Τετάρτη, ο Κέρι ανακοίνωσε ότι θέλει να πείσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία μέσω μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση με τη βοήθεια της Ρωσίας.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των υπολογισμών που κάνει τώρα ο Πρόεδρος Άσαντ. Νομίζω ότι υπάρχουν επιπλέον πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αλλάξει η τρέχουσα αντίληψή του" για την κατάσταση στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος δεν θέλησε να γίνει πιο σαφής.

Ο Κέρι είπε ακόμη ότι "θέλει να γνωρίζει τι σκέφτεται ο γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ),για αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τους υπολογισμούς του προέδρου Άσαντ ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να αρχίσει μια πολιτική μετάβαση προς ένα δημοκρατικό μέλλον".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Μαλί, ο Κέρι συνεχάρη τη Γαλλία για την επιτυχημένη στρατιωτική της δράση στη χώρα αυτή, και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπαμακό να διεξάγει εκλογές και να κάνει συνομιλίες με ένα μέρος της εξέγερσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

"θα ήθελα να μιλήσω σήμερα για τα επόμενα βήματα στο Μαλί, υπό το πρίσμα της γαλλικής επιτυχημένης επέμβασης εκεί. Πιέζουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης έως τις εκλογές, και να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τις μη εξτρεμιστικές ομάδες στο βορρά", τόνισε ο Κέρι.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του ότι "εκτιμά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την επιχείρηση (στρατιωτικοί από τη Γαλλία και το Μαλί) και τη συνεχή δέσμευσή της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Μαλί".

"Τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται στενά με την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα της Δυτικής Αφρικής), για να βρεθεί μια ειρηνική λύση που θα αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη, θα ανταποκριθεί στα νόμιμα παράπονα, θα προωθήσει τη συμφιλίωση και θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας", σημείωσε ο Μπαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα