Συμφωνία ΗΠΑ-Β.Κορέας για «πυρηνικό μορατόριουμ»

Συμφωνία για «πυρηνικό μορατόριουμ» επετεύχθη μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, μετά τις διμερείς συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας στο Πεκίνο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αναστολή των πυρηνικών δοκιμών και της εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Επίσης, η Πιονγκγιάνγκ δέχτηκε να επιτρέψει ελέγχους από ειδικούς επιθεωρητές στο πυρηνικό σύμπλεγμα του Γιονγκμπιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου.

Σύμφωνα με

την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για μια πιθανή επανεκκίνηση των εξαμερών διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόνων και πως περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας εάν παραστεί ανάγκη.

Στην ανακοίνωση,τέλος, τονίζεται πως η Ουάσιγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς τη Βόρεια Κορέα και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα