Συγγενικά γονίδια Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων

Μια 20ετής έρευνα που διενήργησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής και Ιατρικής Γενετικής, στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ερευνητικού Κέντρου Μοριακής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Δέλτα, έδειξε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν περισσότερες γενετικές ομοιότητες σε σχέση με των Τούρκων και των Ελλήνων αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Λεμεσό, σε διάλεξη με τίτλο «Η γενετική κληρονομιά των Κυπρίων υπό το φως

20 ετών έρευνας».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Δέλτα η γενετική ενισχύει τις ιστορικές μαρτυρίες κατά τις οποίες πολλοί Ελληνοκύπριοι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξισλαμίσθηκαν λόγω της φτώχειας αλλά και της καταπίεσης που έζησαν. Στο πέρασμα του χρόνου ο βασικός ελληνικός κορμός των γονιδίων των Ελληνοκυπρίων έχει υποστεί ανάμιξη με γονίδια διαφόρων λαών.

Τέλος, ο κ. Δέλτα σημείωσε ότι μέσα από την έρευνα αυτή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την σπειραματοπάθεια C3, η οποία ονομάστηκε και νεφροπάθεια του Τροόδους, γιατί εντοπίστηκε σε αρκετά χωριά του Τροόδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα