Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα προάστια της Δαμασκού

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν από το πρωί σήμερα μεταξύ ανταρτών και του συριακού στρατού στα νότια της Δαμασκού, μια περιοχή που ταυτοχρόνως βομβαρδίζεται από τις χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονταν στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με την Ντεράα, στη συνοικία Κάνταμ και στη Νταράγια, στα νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας, διευκρίνισε η οργάνωση αυτή η οποία βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στρατιωτικές

ενισχύσεις καταφτάνουν στην Νταράγια, την οποία προσπαθεί να ανακαταλάβει ο στρατός εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, ο στρατός βομβαρδίζει το Ασάλι, στα νότια της πρωτεύουσας, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις κοντά στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ και στη γειτονική συνοικία Τανταμόν.

Βορειότερα, στην πόλη Χομς, η συνοικία Χαλντιγέ που πολιορκείται εδώ και έξι μήνες από το στρατό δέχτηκε βροχή από πυραύλους ενώ έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και μάχες. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στις επαρχίες Χάμα, Ντεράα και Ντέιρ Εζόρ.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στο Κάιρο, μία ημέρα μετά τις απρόσμενες δηλώσεις του ηγέτη της, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι είναι έτοιμοι για υπό όρους διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με ένα μέλος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, της κυριότερης συνιστώσας του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, η σύνοδος αυτή είχε συγκληθεί πριν γίνουν οι δηλώσεις του Άχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ, με σκοπό να συζητηθεί το πώς θα διανεμηθεί η οικονομική βοήθεια που χορήγησε το Κατάρ. "Προφανώς το θέμα (της ημερήσιας διάταξης) θα αλλάξει τώρα", πρόσθεσε ο Σαμίρ Νάσαρ.

Την Τετάρτη ο Χατίμπ είπε ότι "σε ένδειξη καλής θέλησης" είναι έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος στο Κάιρο, την Τυνησία ή την Κωνσταντινούπολη, υπό τον όρο όμως ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι 160.000 που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Νάσαρ, ο Ζορζ Σάμπρα, ο ηγέτης του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο του Καΐρου επειδή είχε άλλες υποχρεώσεις, άλλαξε το πρόγραμμά του και βρίσκεται ήδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα