Τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα της Ορθοδοξίας

Μηνύματα για τη μεγίστη εορτή του χριστιανισμού απηύθηναν οι προκαθήμενοι της ορθοδοξίας, προσφέροντας ελπίδα στους πιστούς που δοκιμάζονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και από πολεμικές συρράξεις σε διάφορα μέρη της γης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, έκανε λόγο για τα τύμπανα του πολέμου που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και επεκτείνονται πέραν των πολεμικών συρράξεων στις εθνικές, κομματικές, συνδικαλιστικές, αθλητικές, οικονομικές, θρησκευτικές και άλλες διενέξεις. Ως το μόνο δρόμο απαλλαγής από τις πολεμικές οικονομικές

και πάσης φύσεων κρίσεις, υπέδειξε αυτόν του Ιησού Χριστού.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σημείωσε τη φροντίδα και μέριμνα της εκκλησίας στις κραυγές αβεβαιότητας, ανεργίας και απελπισίας των ανθρώπων, όπως και την ύψωση φωνής διαμαρτυρίας καθώς σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν θύματα της πολεμικής και τρομοκρατικής βίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ανέδειξε το ζήτημα των παραβιάσεων στα δικαιώματα των γυναικών, ιδιαιτέρως στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προέτρεψε στο μήνυμά του τους πιστούς να αναλογιστούν με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων τι μπορούν να προσφέρουν στον Κύριο.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ Γ΄

"Δεύτε ίδωμεν πιστοί,

πού εγεννήθη ο Χριστός,

ακολουθήσωμεν λοιπόν,

ένθα οδεύει ο αστήρ".

(Κάθ. Όρθρ. Χριστουγέννων).

Η ανά τα πέρατα της Οικουμένης Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξος του Χριστού Εκκλησία εορτάζει σήμερον γεγονός υπερφυές και εξαίσιον, θαυμαστόν και σωτήριον. Εορτάζει και πανηγυρίζει το γεγονός της άκρας φιλανθρωπίας του Θεού, της αμετρήτου και ανεικάστου αγάπης Αυτού προς τον άνθρωπον.

Ποίον το γεγονός τούτο, δια το οποίον χαίρει και αγάλλεται η Εκκλησία; Είναι το γεγονός ότι ο Θεός επ' εσχάτων των χρόνων, επί της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορος Καίσαρος Οκταβιανού Αυγούστου, επεσκέφθη το πλάσμα του, τον άνθρωπον, με τρόπον πρωτοφανή, ανήκουστον και ανεπανάληπτον. "Ιδών είδε την κάκωσιν" του ανθρώπου υπό του διαβόλου και της αμαρτίας και ευσπλαγχνισθείς ελάλησεν αυτώ ουχί ως πάλαι εν τοις προφήταις αλλ΄ εν Υιώ (Εβρ. 1, 1 -2), εν τω Υιώ Αυτού τω μονογενεί, τω προαιωνίως "όντι εν τοις κόλποις Αυτού", (Ιω.1, 18). Τούτον, "όντα ίσον τω Θεώ", (Φιλιππ. 2, 6), "εξαπέστειλε ο Θεός εις τον κόσμον, γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράση, ίνα την υιοθεσίαν απολάβωμεν", (Γαλ. 4, 5).

Ούτος άναρχος, άχρονος και ασώματος ων, έλαβεν αρχήν χρονικήν και εσωματώθη εκ Πνεύματος Αγίου και εκ των αγνών αιμάτων της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, ότε αύτη απεδέχθη τον ουράνιον ευαγγελισμόν δια στόματος του αρχαγγέλου Γαβριήλ εις την Ναζαρέτ, (Λουκ. 1, 38). Ο Θεός "ούτως οίδεν, ούτως ηθέλησεν, ούτως ηυδόκησε", να σώση τον άνθρωπον δι' ενανθρωπήσεως του Υιού αυτού. Τούτο είναι η δυναμική, ουχί δυναστική επέμβ

Keywords
Τυχαία Θέματα