Τα χρόνια πολλά των πολιτικών

Η δυσχερής θέση της χώρας εν μέσω της οικονομικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.

«Το 2012 είτε θα πετύχουμε είτε θα αποτύχουμε οριστικά» επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε συναίνεση όλων των μελών της κυβέρνησης, των κομμάτων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των συνδικαλιστών, του πνευματικού κόσμου, των επιχειρηματιών και των κρατικών λειτουργών,

με τον ίδιο να την εγγυάται προσωπικά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. «Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν μονόδρομο. Λιτότητα χωρίς αξιοπρέπεια σημαίνει διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου κρίνεται ως σημαντικό βήμα από τον κ. Παπούλια, το οποίο -όπως σημειώνει- δεν πρέπει να μείνει μετέωρο: «Το μέτωπο εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να είναι αρραγές, γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή - με αφόρητες συνέπειες ιδιαίτερα για τους αδύναμους».

Ως ζήτημα εθνικής επιβίωσης επισημαίνει την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων, που θα εξασφαλιστεί μόνο όταν οι έχοντες αντιμετωπιστούν με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Το μήνυμα του Προέδρου απευθύνεται, τέλος, στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και νοσταλγούν μια πατρίδα που συχνά τους πληγώνει, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά που φεύγει, αλλά και για μια πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν για την εξυγίανση ενός υπερχρεωμένου κράτους και την ανόρθωση της οικονομίας.

Οι προσπάθειες που έγιναν, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είχαν ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και να κάνουμε σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση.

Όμως η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Τα εισοδήματα μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε. Ποτέ τόσοι Έλληνες δεν αισθάνθηκαν τόση αβεβαιότητα και αγωνία για την προσωπική και οικογενειακή τους προοπτική.

Χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως αρμόζει σε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του. Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, σε κοινή δοκιμασία.

Μια πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται. Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια. Για να μην πάνε οι ως τώρα θυσίες χαμένες. Για να μην μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη, καταστροφική χρεοκοπία. Για να παραμείνουμε στο ευρώ. Για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσουμε τ

Keywords
Τυχαία Θέματα