Τα νέα από το Χρηματιστήριο και τις αγορές

Η αισιοδοξία για τελική συμφωνία όσον αφορά το PSI έδωσε μεγάλη ώθηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο και σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,94% στις 689,75 μονάδες, σημειώνοντας σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων.

Ενισχυμένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος άγγιξε τα 65,4 εκατ. ευρώ.

"Μέχρι αύριο, λέγεται ότι θα κλείσει το PSI, ότι θα ολοκληρωθούν οι όροι του PSI,

ενόψει και του Eurogroup, και κατ' επέκταση αυξάνονται οι πιθανότητες να συμφωνηθεί και η δεύτερη δανειακή σύμβαση (της Ελλάδας)", σχολίασε η Νατάσσα Ρουμαντζή, αναλυτής στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες, των οποίων ο δείκτης ενισχύθηκε 4,99% μετά από άλμα 7% περίπου την Τετάρτη, καθώς η αίσια κατάληξη των συζητήσεων για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα άρει μια σημαντική αβεβαιότητα για τον κλάδο.

Διεθνείς αγορές

Ανοδικά κινείτο ο Dow Jones λίγο μετά το άνοιγμα την Πέμπτη χάρη στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών Morgan Stanley και Bank of America.

Σε άνοδο βρίσκονταν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ισχυρή ζήτηση και την υποχώρηση των αποδόσεων που σημειώθηκε στις δημοπρασίες ισπανικών και γαλλικών ομολόγων - σημάδι ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης ίσως να υποχωρεί.

Στις 17:33, ο Dow Jones κέρδιζε 0,2%, και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300.

Ευχάριστα νέα από Ισπανία και Γαλλία

Η Ισπανία διέθεσε την Πέμπτη πολύ περισσότερα ομολόγα από όσα προσδοκούσε, περνώντας έτσι επιτυχώς το πρώτο κρίσιμο τεστ της στην αγορά χρέους για φέτος.

Ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε παράλληλα και στην πρώτη πώληση ομολόγων του γαλλικού δημοσίου μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

H ισπανική κυβέρνηση άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ από την πρώτη διάθεση 10ετών της ομολόγων μετά το Δεκέμβριο, με επιτόκιο 5,403% -- 150 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία το Νοέμβριο. Αυτό αντανακλά έως ένα βαθμό την πρόοδο τόσο της Μαδρίτης όσο και της ευρωζώνης γενικότερα να αμβλύνουν τις πιέσεις που τους ασκούνται από τις αγορές.

Συνολικά, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών διέθεσε ομόλογα αξίας 6,6 δισ. ευρώ, λήξεως 2016, 2019 και 2022 -- ποσό πολύ υψηλότερο από τα 4,5 δισ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικά να συγκεντρώσει.

Αναλυτές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των δημοπρασιών, οι οποίες στηρίχτηκαν από τις ισπανικές τράπεζες και τη γενικότερη αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο.

Στο Παρίσι, το γαλλικό δημόσιο άντλησε 7,965 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας ομολόγων μεσοπρόθεσμων λήξεων (2014, 2015 και 2016) έναντι στόχου για 6,5-8,0 δισ. ευρώ, με το κουπόνι να υποχωρεί σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες. Οι επενδυτές εκδήλωσαν προσφορές αγοράς ομολόγων συνολικής αξίας 18,9 δισ. ευρώ.

Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα