Τα βραβεία του Γαληνού έρχονται στην Ελλάδα

Εφάμιλλα των Νόμπελ, στα Prix Galien Ελλάδος υποψήφιες 12 φαρμακευτικές για 12 σκευάσματα και 4 διαγνωστικά.

Ο θεσμός των Βραβείων του Γαληνού έρχεται το 2013 και στην Ελλάδα.

Τα Prix Galien αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη και θεωρούνται από τη βιομηχανία φαρμάκου, ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ.

Με τα βραβεία αυτά, βραβεύονται φαρμακευτικά προϊόντα και διαγνωστικά εργαλεία ή μηχανήματα, με κριτήριο την προσφορά

τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στη χώρα μας, υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ' αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Επιτροπή αξιολόγησής τους, αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες - γιατρούς, φαρμακολόγους, φαρμακοποιούς, βιολόγους, γενετιστές.

Σε σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση του θεσμού στη χώρα μας, πρόεδρος των Prix Galien Greece κ. Τζένη Περγιαλιώτου ανέφερε πως «τα Prix Galien επιβραβεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εργαλείων δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Με τα Prix Galien, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τα «καλύτερα των καλυτέρων» φαρμακευτικά σκευάσματα. Για το λόγο αυτό, τα Prix Galien έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ».

Τα συγκεκριμένα βραβεία επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από τον φαρμακοποιό Roland Mehl. Από τότε, εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 15 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βρετανία, Πολωνία, Ισραήλ, Καναδά, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη).

Κοινωνική συνεισφορά

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD κ. Karim Mikhail της εταιρίας που έχει βραβευθεί 37 φορές με το συγκεκριμένο βραβείο, σημείωσε πως αποτελεί τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί τον θεσμό των Prix Galien, θεσμό μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η πραγματική κοινωνική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία αφορά στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η ύπαρξη του θεσμού Prix Galien στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια άλλη Ελλάδα: της προόδου και της επιστήμης.

Δήλωσε πως αποτελεί επίσης ιδιαίτερη τιμή για την MSD να στηρίζει το συγκεκριμένο θεσμό, στον οποίο συμμετέχει.

Ο κ. Mikhail κατά την ομιλία του τόνισε ότι το μέσο κόστος ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολ. και αν πρόκειται για βιοτεχνολογικό προϊόν μπορεί να ξεπεράσει τα 1,8 δισ. δολάρια. Επιπλέον, μόνο 2 από τα 10 φάρμακα που εγκρίνονται φθάνουν σε πωλήσεις που αντισταθμίζο

Keywords
Τυχαία Θέματα