Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών

Η διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτόμο θεσμό και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Κανελλόπουλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των εγκαινίων λειτουργίας του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης

(ΙΚΔΘ). Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αλλά, όπως έγινε γνωστό, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν παρευρέθη τελικά.

Ο Ν. Κανελλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερη στη σημασία που αποδίδει το υπουργείο στον θεσμό της διαμεσολάβησης, ως μέσου επίλυσης διαφορών, τόσο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων όσο και για την εμπέδωση μίας νέας κουλτούρας στην κοινωνία προς την κατεύθυνση αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης. «Πρέπει να πάμε από τη νοοτροπία του ‘θα σου κάνω μήνυση' στη νοοτροπία του ‘Έλα να τα βρούμε'» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τον νομικό κόσμο να μεταλαμπαδεύσει την ιδέα της διαμεσολάβησης σε όλη την κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας επιβεβαίωσε -επιπλέον- ότι προωθείται διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία θα υπάγονται στον θεσμό της διαμεσολάβησης, οι αιτήσεις που αφορούν τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά το ΙΚΔΘ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει το Κέντρο Διαμεσολάβησης για όλα τα Βαλκάνια, ενώ γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και το αντίστοιχο Ινστιτούτο στην Αθήνα (μετά από αυτό που λειτουργεί ήδη στον Πειραιά).

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, από το βήμα των εγκαινίων, o υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου είπε ότι η διαμεσολάβηση είναι μία εναλλακτική μορφή δικαιοσύνης, που μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. «Πρόκειται για διαδικασία γρήγορη, άμεση και ποιο οικονομική από την προσφυγή στα δικαστήρια» επισήμανε.

Στα εγκαίνια, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του υπουργείου Δικαιοσύνης Λάμπρος Κοτσίρης, ο διευθυντής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του «ADR Group», του βρετανικού φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών, Ραχίμ Σαμτζί και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης. Ο τελευταίος γνωστοποίησε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν οι πρώτοι τέσσερις κύκλοι εκπαίδευσης και κατάρτισης υποψήφιων διαμεσολαβητών (σε κάθε κύκλο συμμετέχουν 18 εκπαιδευόμενοι).

Έξω από το κτίριο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν από νωρίς δικηγόροι και αντιπροσωπεία κατοίκων της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού στην περιοχή τους. Κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, αξίωσαν, μεταξύ άλλων, την αποφυλάκιση των δύο ανδρών που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ένταση προκλήθηκε προς στιγμήν όταν ομάδα δικηγόρων προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κτίριο. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας διαδηλωτής κι ένας αστυνομικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα