Το απευθείας εμπόριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με επιστροφή Αμμοχώστου

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα του απευθείας εμπορίου διασυνδέεται πλήρως και απολύτως με την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου και πιστεύει πως αυτό έγινε αποδεκτό στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις στο κρατικό

ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μπορεί να γίνεται λόγος για απ' ευθείας εμπόριο της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο στη βάση της φιλοσοφίας της προσέγγισης για το θέμα της Αμμοχώστου και των όποιων όντως ισότιμων ανταλλαγμάτων.

Ο κ. Στυλιανίδης δεν έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία για το ποια ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι τα ισότιμα ανταλλάγματα που θα αποδεχόταν η Ελληνοκυπριακή πλευρά. «Κινούνται διάφοροι και στο επίπεδο του διεθνούς παράγοντα για το πώς θα προωθηθεί αυτή η ιδέα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις και ότι γίνονται σκέψεις στη λογική των ισότιμων ανταλλαγμάτων» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πλήρως αποδεκτό στις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα οικοδόμησης, με κύρια αιχμή το θέμα της Αμμοχώστου είναι αυτά που θα δώσουν νέα δυναμική ώθηση και θα αλλάξουν το κλίμα εμπιστοσύνης για τη διαπραγμάτευση που γίνεται στο κυπριακό.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κρίσης με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε το γεγονός ότι η σύνοδος δεν προχώρησε στην επιβολή «τομεακών κυρώσεων» στο πλαίσιο του λεγόμενου «τρίτου σταδίου», που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία.

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στις Βρυξέλλες να μειωθούν στο ελάχιστο οι κυρώσεις με την επέκταση του καταλόγου των ατόμων των οποίων δεσμεύτηκαν χρήματα ή στα οποία επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Όπως ανέφερε, και με τις πρόσθετες κυρώσεις οι επιπτώσεις για την Κύπρο θα είναι ελάχιστες, αλλά απέφυγε να πει πόσοι από τους 33 Ρώσους και Ουκρανούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για την κρίση στην Κριμαία έχουν συμφέροντα στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης

FT: Καλή η οικονομία της Κύπρου αλλά φτωχή στην πολιτική

Keywords
Τυχαία Θέματα