Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης με τρόικα-ιδιώτες

21:42 5/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος

περιέγραψε βήμα-βήμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τόσο με τους ιδιώτες επενδυτές, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και με τους δανειστές, για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Όπως ανέφερε, στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.

Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.

Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.

Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.

Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κομβικό σημείο της οποίας είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Επίσης, ζήτησε να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπουργείων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

«Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση των συμφωνιών από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα