Το Ιράν διαψεύδει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ελλάδας

Διαψεύδει η Τεχεράνη μια διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως μετέδωσε νωρίτερα ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου διέψευσε την πληροφορία του αγγλόφωνου Press TV.

«Διαψεύδουμε το δημοσίευμα... Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, αυτή

θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Το Ιράν διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου του προς έξι ευρωπαϊκές χώρες», ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εξαγωγές της χώρας, είχε μεταδώσει το κανάλι.

Σύμφωνα με το Press TV, το Ιράν σταμάτησε τις εξαγωγές προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν πετρελαϊκά αποθέματα για περίπου 120 ημέρες, κατά συνέπεια η όποια διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν δεν θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες-μέλη οφείλουν να διατηρούν ένα συνδυασμό αποθεμάτων αργού και προϊόντων διύλισης για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Μετά την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν από την Ε.Ε. πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου είχε δηλώσει στις 4 Φεβρουαρίου ότι το Ιράν θα διέκοπτε τις εξαγωγές σε «ορισμένες» μόνο ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα