Το μεγάλο στοίχημα του Σταύρου Ψυχάρη

Οι κινήσεις, οι επαφές, οι ισορροπίες που ανέδειξαν τον κ. Σ. Ψυχάρη στη θέση του ισχυρότερου των ΜΜΕ, η σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου και η στρατηγική κίνηση εν όψει της ανόδου του Αντώνη Σαμαρά

Ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά

του 1945. Η προσωπική του ιστορία θυμίζει σενάριο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν τις αριστερές καταβολές του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Σταύρου Ψυχάρη. Ο πατέρας του ήταν χαρακτηρισμένος ως Αριστερός ενώ συνδέεται με συγγενική σχέση με το μακαρίτη Κώστα Λουλέ, ένα από τα ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

Παλιότερα, στα πέριξ της Χρήστου Λαδά, οι παλιοί δημοσιογράφοι του «Βήματος» έλεγαν πολλά την ώρα που έπιναν το γνωστό κονιακάκι μετά το κλείσιμο του φύλλου. Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης ήταν μέλος του Ελληνο-σοβιετικού Συνδέσμου και με την ορμή της πολιτικής αμφισβήτησης άρχισε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του στην αριστερίζουσα «Δημοκρατική Αλλαγή» (από την οποία πέρασαν εκείνη την εποχή οι Βασίλης Ραφαηλίδης, Τόνια Μαρκετάκη και Θόδωρος Αγγελόπουλος).

Πολιτικοί συντάκτες της παλιάς (και Δεξιάς) φρουράς, όπως ο συγχωρεμένος Παύλος Καμβύσης της «Ακροπόλεως», έλεγαν ότι ο κ. Ψυχάρης κατάλαβε έγκαιρα ότι ο ρομαντισμός του κομμουνισμού δεν οδηγούσε πουθενά εκείνη την εποχή, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό που τον οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα.

Η παρέα του «Έθνους»

Όντως μεταπήδησε στο «Έθνος» σε μια κρίσιμη εποχή και ως πολιτικός συντάκτης άρχισε να διακρίνεται. Ανήκε σε μια μοναδική δημοσιογραφική παρέα του προδικτατορικού «Έθνους». Σ' αυτήν συμμετείχαν ο κ. Γιάννης Καψής, ο Γιώργος Σπορίδης, ο συγχωρεμένος Γιώργος Καράγιωργας (ένας από τους λίγους Έλληνες δημοσιογράφους που είχαν κάνει πολεμικό ρεπορτάζ στην Κορέα, μέσα στο πεδίο της μάχης) και φυσικά, ο κ. Σταύρος Ψυχάρης.

Στην πρώτη επέτειο της χούντας, το 1968, μεταπήδησε στο συγκρότημα Λαμπράκη ως πολιτικός συντάκτης και μάλιστα κοινοβουλευτικός, παρότι δεν λειτουργούσε η Βουλή λόγω της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Μόλις βρέθηκε στη Χρήστου Λαδά άρχισε να ανελίσσεται. Η ευστροφία, η ευελιξία και κυρίως η ικανότητά του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ισχυρών τον βοήθησαν να ανέβει πολύ γρήγορα: Επαγγελματικά και κοινωνικά!

Ταξίδι με τον Μακαρέζο

Κέρδισε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων του και δημιούργησε ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας με την τότε εξουσία και τους πολιτικούς. Πολλοί αφήνουν υπονοούμενα για το ταξίδι που έκανε το 1973 μαζί με άλλους δημοσιογράφους, συνοδεύοντας τον Νικόλαο Μακαρέζο (τον ταξίαρχο Πυροβολικού που συνέλαβε στις 21 Απριλίου 1967 την νόμιμη κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και έως τον Σεπτέμβριο του 1973 ήταν υπουργός και αντιπρόεδρος των δικτατορικών κυβερνήσεων) στην Κίνα. Για την αποστολή αυτή, ο εκδότης του περιοδικού «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης είχε συμπεριλάβει τον κ. Ψυχάρη σε κατάλογο δημοσιογράφων που είχαν συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς

Keywords
Τυχαία Θέματα