Το μυστήριο του μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ

Στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας συνεχίζονται οι εργασίες ανάσυρσης του μετεωρίτη. Ένα τμήμα του ουράνιου σώματος, που είχε εκραγεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ φέτος το Φεβρουάριο, έπεσε σε λίμνη έξω από τον οικισμό Τσεμπαρκούλ.

Οι δύτες ήδη κατόρθωσαν να ανασύρουν μερικά θραύσματα του. Το μεγαλύτερο έχει βάρος περίπου 5 κιλά. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι στο βυθό βρίσκονται άλλα μερικά θραύσματα.

Τις τελευταίες ημέρες οι δύτες αναγκάστηκαν να κατεβούν σε βάθος μεγαλύτερο του αρχικά εικαζόμενου. Ωστόσο όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται κανονικά χωρίς προβλήματα,

δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας δυτών Νικολάι Μούρζιν:

- Σήμερα οι εργασίες εκτελούνται σε βάθος 16-18 μέτρων. Έχουμε ειδικούς μηχανισμούς, με τη βοήθεια των οποίων εργαζόμαστε σε στρώματα λάσπης πολλών μέτρων πάχους. Τοέργοθαδιαρκέσει 28 ημέρες.

Η μόνη δυσκολία, με την οποία πρόλαβαν προς το παρόν να έρθουν αντιμέτωποι οι ειδικοί, είναι η αυξημένη προσοχή των δημοσιογράφων προς το έργο τους. Ωστόσο και αυτό το πρόβλημα έχει επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση:

- Τις τελευταίες ημέρες των εργασιών, κατά τις οποίες έχουν ανασυρθεί από το βυθό μερικά θραύσματα, μας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της τηλεόρασης. Και στη συνέχεια, παρόλο που η ζώνη είναι κλειστή για κολύμπι, άρχισε ο ερχομός του λαού με βάρκες.

Στο ίδιο το Τσεμπαρκούλ κανένας θόρυβος λόγω των ανυψωτικών εργασιών δεν παρατηρείται, αν και όλοι στην πόλη γνωρίζουν πού ακριβώς έπεσε το ουράνιο σώμα. Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο μετεωρίτης είχε καταρριφθεί. Όμως από ποιο ή πως - είναι ασαφές. Υπάρχουν πολλές εκδοχές - από εκπροσώπους εξωγήινων πολιτισμών και UFO μέχρι τους πυραύλους της αεράμυνας. Ένας κάτοικος της Τσεμπαρκούλ, ο Ντμίτρι υποστηρίζει ότι είχε δει με τα μάτια του έκρηξη:

- Είδα μια λάμψη από τη πτώση του μετεωρίτη και στη συνέχεια κάτι τον κατέρριψε. Αυτό το έχω δει. Μετά ακολούθησε μια αναταραχή, λειτούργησαν τα συστήματα συναγερμού των αυτοκινήτων και άρχισε ο πανικός του κόσμου. Και η λευκή λωρίδα καπνού από το μετεωρίτη φαινόταν στον ουρανό περίπου μισή ώρα. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε καν καταλάβαμε ότι ο μετεωρίτης έπεσε στη λίμνη μας.

Σήμερα οι κάτοικοι της Τσεμπαρκούλ και των περιχώρων της ανησυχούν περισσότερο όχι σχετικά με το πότε θα ανασυρθεί ο μετεωρίτης, αλλά για το ενδεχόμενο να είναι ο διαστημικός επισκέπτης ραδιενεργός. Μετά τη πτώση του στη λίμνη κατά τη διάρκεια μερικών ημερών τις νυχτερινές ώρες στον ουρανό υπήρχε έντονος φωτισμός, λέει συνεχίζοντας ο Ντμίτρι:

- Ανησυχούμε πολύ γι΄ αυτό. Π.χ., φέτος μόνο μια φορά κολύμπησα στη λίμνη ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο. Κανείς δεν ξέρει τι κακό υπάρχει και τι μπορεί να συμβεί – αν υπάρχει ραδιενέργεια και μετάλλαξη των ψαριών. Πολύ περισσότερο που τίποτα δεν μας λένε. Οι ειδικοί έχουν λάβει δείγματα του νερού, όμως επίσημα σε κανένα τίποτα δεν είπαν. Γι΄ αυτό μπορούμε μόνο να προσπαθούμε να μαντέψουμε και να κάνουμε εικασίες.

Στις 15 Φεβρουαρίου στον ουρανό πάνω από την περιοχή Τσελιάμπινσκ σημειώθηκε έκρηξη μετεωρίτη. Στην πρωτεύουσα των Νότιων Ουραλίων, το Τσελιάμπινσκ το ωστικό κύμα από την έκρηξη έσπασε τα τζάμια πολλών κατοικιών εργασιών και άλλων κτιρίων. Περισσότεροι από μιάμιση χιλιάδα άτομα τραυματίστηκαν. Η ζημιά από αυτό το συμβάν ήταν περίπου ένα δισεκ. ρούβλια.

ΠΗΓΗ Φωνή της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα