Το θέμα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Τρίτη για τη Συρία, χωρίς όμως να αναμένεται ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι και οι αραβικές χώρες.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα παραστούν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ. Παρούσα αναμένεται να είναι και η Χίλαρι Κλίντον, όπως

και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Η Ρωσία και η Κίνα θα εκπροσωπηθούν μόνο από τους πρεσβευτές τους στον Οργανισμό, καθώς αντιτίθενται στο σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη βία στη Συρία.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα γίνει μία παρουσίαση των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης στη Συρία. Αυτό προβλέπει τον τερματισμό της βίας και τη μεταβίβαση εξουσιών από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρό του.

Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα πως «δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για την υιοθέτηση μίας απόφασης, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αντίθετη».

Η Ρωσία πάντως επανάλαβε την αντίθεσή της στο νέο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, αποκλείοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το «απαράδεκτο» κείμενο.

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ψηφίσει κατά του σχεδίου απόφασης που προτάθηκε τον Οκτώβριο από τους δυτικούς συναδέλφους μας και το οποίο περιείχε ένα απαράδεκτο πλαίσιο διευθέτησης. Το τωρινό, δυτικό σχέδιο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Οκτωβρίου και φυσικά δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», υποστήριξε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα