Τουρκία: Επιστροφή Ερντογάν εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης

09:28 6/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει σήμερα από την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ το κίνημα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του δεν έχει καταλαγιάσει στην Τουρκία.


Τον Ερντογάν αναμένεται να υποδεχτούν χιλιάδες υποστηρικτές του, με συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, καθώς το κυβερνών κόμμα AKP έχει ήδη ξεκινήσει να κινητοποιεί τις δυνάμεις του κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Για πρώτη

φορά χθες, από την έναρξη των ταραχών, οπαδοί του Ερντογάν επιτέθηκαν σε υποστηρικτές των διαδηλώσεων, στην πόλη Ρίζε, γενέτειρα του Τούρκου πρωθυπουργού. Η ένταση ξεκίνησε όταν 25 με 30 άτομα εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο κίνημα του πάρκου Γκεζί, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ένα πλήθος οπαδών του Ερντογάν επιτέθηκε βίαια στην ομάδα των νεαρών. Οι νεαροί κατέφυγαν στο εσωτερικό ενός κτηρίου για να προφυλαχθούν, ενώ οι οπαδοί του AKP μπλόκαραν τις εξόδους και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υποστήριξης στον Τούρκο πρωθυπουργό. Οι βίαιες επιθέσεις συνεχίστηκαν και κατά την έξοδο των διαδηλωτών από το κτήριο, συνοδεία αστυνομίας. Η κλιμάκωση της βίας αποφεύχθηκε με την παρέμβαση του δημάρχου της πόλης και του αρχηγού της αστυνομίας.

Παράλληλα, στην Άγκυρα, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση εξαιτίας των δακρυγόνων απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστός ο θάνατος ενός ακόμα διαδηλωτή, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία. Μάλιστα, κυκλοφόρησε βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή της εκτέλεσης του νεαρού διαδηλωτή, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα