Τραπεζικοί «γάμοι» με κουμπάρο τη τρόικα

Κυοφορούνται εκπλήξεις στον τραπεζικό κλάδο μεσοπρόθεσμα.

Μεγάλες εκπλήξεις θα περιμένουν τον τραπεζικό κλάδο, ως προς την τελική του εικόνα, που θα διαμορφωθεί στο τέλος της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του χώρου προβλέπουν ότι το τοπίο, στο τέλος της «περιπέτειας», θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια ακραία – προς το παρόν εκδοχή – δεν θα πρέπει να αποκλείονται ακόμα και συγχωνεύσεις ομίλων, σε διαφορετική βάση από τη σημερινή, με την εμπλοκή όχι μόνο δύο, αλλά ενδεχομένως και …τριών «παικτών» της

αγοράς με τις ευλογίες της τρόικας.

Και μάλιστα, εκ των λεγόμενων πρωταγωνιστών. Σε όσους σπεύδουν να αμφισβητήσουν όλα τα παραπάνω, η συμβουλή που δίνεται αρμοδίως είναι χαρακτηριστική: «Μην σπεύδετε να κρίνεται τις μελλούμενες εξελίξεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα, γιατί θα αλλάξουν άρδην».

Ο λόγος προφανώς αφορά στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που θα μεσολαβήσει, και θα αλλάξει άρδην τις σημερινές ισορροπίες στον κλάδο.

Προς το παρόν, πάντως, το ενδιαφέρον των τραπεζικών επιτελείων είναι ολοκληρωτικά στραμμένο στην εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως μόνο οι τέσσερις μεγάλοι της αγοράς θα χρειασθούν περί τα 25 δισ. ευρώ.

Και μπορεί οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται να είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το ποσό θεωρείται και είναι υπερβολικά μεγάλο για να αντληθεί από την αγορά.

Οπότε η αξιοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Οι όροι του παιχνιδιού, πάντως, δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, αλλά σε πολλά σημεία παραμένουν ακόμα και σήμερα συγκεχυμένοι. Όπως πάντως λένε οι τραπεζίτες, είναι απλώς θέμα χρόνου για να γίνει κι αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα