Τρόμος για νέα ρίχτερ- μεγάλο κύμα φυγής από την Εμίλια Ρομάνα

16:45 5/6/2012 - Πηγή: NewsBomb

Φοβισμένοι από τα απανωτά καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου στη βορειοανατολική Ιταλία, εγκαταλείπουν την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια οι κάτοικοί της.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες χθες, ημέρα εθνικού πένθους, για τους 24 νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι απανωτοί σεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ που πλήττουν εδώ και μέρες την περιοχή.

Ο σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε προχθές την Εμίλια Ρομάνια,

είχε ως αποτέλεσμα να λιποθυμήσουν από τον φόβο τους πέντε άνθρωποι και να καταρρεύσουν εντελώς αρκετά ετοιμόρροπα από τους προηγούμενους σεισμούς κτίρια, όπως το ιστορικό ρολόι στον πύργο Νόβι.

Ανησυχία για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στην Εμίλια Ρομάνια εκφράζουν και οι σεισμολόγοι, καθώς στην ευρύτερη περιοχή μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ της 20ής Μαΐου έχουν σημειωθεί πάνω από 1.400 σεισμικές δονήσεις, ενώ αρκετοί ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη του φαινομένου, αφού, όπως τονίζουν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσουν οι δονήσεις, γιατί κάθε σεισμός αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από κατοίκους της Εμίλια Ρομάνια που εξαιτίας του πανικού που επικρατεί από τους συνεχείς σεισμούς έχουν πάρει την απόφαση να αφήσουν πίσω ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους, δεν είναι λίγοι και οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες οι οποίοι εργάζονταν στην περιοχή και πλέον ψάχνουν τρόπους να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Τυνησία έχει στείλει πλοίο ειδικά για να μεταφέρει δωρεάν τους υπηκόους της που θέλουν να εγκαταλείψουν την ιταλική επαρχία.

Κλήθηκαν να απολογηθούν

Στο μεταξύ η εισαγγελία της Φεράρα έχει αποστείλει 17 κλήσεις σε ιδιοκτήτες οικοδομικών εταιρειών, ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικούς του Δημοσίου για να απολογηθούν ωσ υπέυθυνοι του ελέγχου της κατάστασης των παραγωγικών μονάδων μετά τον πρώτο σεισμό.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβίαση των κανόνων δόμησης ενδέχεται μάλιστα να απαγγελθούν σε υπευθύνους.

Σημαντικό πλήγμα από τους σεισμούς δέχθηκαν και οι μονάδες παραγωγής βιοϊατρικών προϊόντων έξω από την πόλη Μιραντόλα της Εμίλια Ρομάνια, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν κορυφαίες στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα οι ζημιές στις μονάδες παραγωγής των εταιρειών Sorin, Covidien, B-Braun και Gambro Dasco, που λειτουργούσαν στην περιοχή, ίσως φτάσουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή αλλού.

Η βιομηχανία βιοϊατρικής της περιοχής παρείχε στην περιοχή σημαντικό εισόδημα και γι' αυτό η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα