Βενεζουέλα: Αδύνατη η επενακαταμέτρηση των ψήφων

Η χειρωνακτική μέθοδος καταμέτρησης των ψήφων "δεν εφαρμόζεται" πλέον στη Βενεζουέλα, και δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, το ύπατο όργανο της δικαιοσύνης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

"Μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1999, καταργήθηκε η διαδικασία χειρωνακτικής καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές. Στη Βενεζουέλα,

το εκλογικό σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, σε βαθμό που δεν υφίσταται πλέον η μέθοδος χειρωνακτικής καταμέτρησης των ψήφων", δήλωσε η πρόεδρος του Δικαστηρίου Λουΐζα Εστέλα Μοράλες σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ηττηθείς με μικρή διαφορά υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής, στην οποία νικητής αναδείχθηκε ο Νικολάς Μαδούρο. Ο Καπρίλες ζητεί από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) καταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων που εκδίδονται από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας.

Η κατάσταση οδήγησε σε πολιτική κρίση και αιματηρά επεισόδια στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις εκλογές.

"Όσοι πίστεψαν ότι μια τέτοια καταμέτρηση θα μπορούσε να γίνει, έσφαλλαν", τόνισε η Μοράλες, εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι κάποιοι "ενθαρρύνθηκαν να ξεκινήσουν μια σύγκρουση χωρίς τέλος στους δρόμους".

Η CNE, η οποία είχε ανακηρύξει νικητή τον Μαδούρο, είχε διευκρινίσει ότι στο 54% των καλπών είχε γίνει ανακαταμέτρηση κι ότι δεν χρειαζόταν ανακαταμέτρηση του συνόλου των ψήφων για να ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα.

"Οι επαληθεύσεις δεν γίνονται μέσω των ψηφοδελτίων", παρά μόνο για το 50% των καλπών, υπογράμμισε η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, θεωρώντας "υπερβολικό" το άνοιγμα του 54% των καλπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα