Βενιζέλος: «Πλέον περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς»

16:24 1/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όπως

γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα. Τη συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και τη ρήτρα ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα βρεθεί σήμερα η Ελλάδα όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει ώστε να λάβει το νέο δάνειο των 130 δις ευρώ, ωστόσο, οι υπουργοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δώσουν την τελική του έγκριση.

Η Βουλή ενέκρινε την Τρίτη και την Πέμπτη σειρά νόμων, τις γνωστές προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions), που προβλέπουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και φαρμακευτικές δαπάνες, κατ' απαίτηση των εταίρων της Ελλάδας για το νέο πακέτο βοήθειας,

Οι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τις προαπαιτούμενες αυτές ενέργειες, αλλά δεν αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση για τη νέα χρηματοδότηση πριν την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές (PSI) αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

"Σήμερα θα γίνει ένας απολογισμός για το αν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά και εάν όλα έχουν γίνει σωστά", είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης που προετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα για την συνάντηση των υπουργών του Eurogroup.

"Μέχρι αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά, αλλά θα χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος μέχρι να υπογράψουν οι υπουργοί και να εγκρίνουν την εκταμίευση των κεφαλαίων".

Το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι στις 12 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο νέο δάνειο που θα ελαφρύνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δις ευρώ, ώστε να φτάσει στο 120% περίπου του ΑΕΠ έως το 2012 από 160% που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση των έκτακτων δανείων έως τις 20 Μαρτίου το αργότερο, εφόσον η χώρα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Εάν υπάρξει έγκριση και εκταμιευτούν τα πρώτα κεφάλαια της νέας βοήθειας, θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη αξιολόγηση της νέας δανειακής σύμβασης τον Ιούνιο.

Αν όμως υπάρξουν ενδείξεις για αποκλίσεις από τους στόχους και οι εταίροι κρίνουν ότι η βοήθεια που προορίζεται για την Ελλάδα δεν είναι επαρκής για την διάσωση της χ
Keywords
Τυχαία Θέματα