Βενιζέλος:«Με κοινές μετοχές η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

18:57 2/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη βουλή αναφέρθηκε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών , υπό διαμόρφωση παραμένουν οι όροι της συμμετοχής του δημοσίου τομέα στο σχέδιο ανταλλαγής του ελληνικού χρέους για τη διάσωση της χώρας.

"Μία από τις εκκρεμότητες

που υπάρχει ως αυτήν τη στιγμή είναι η συμμετοχή των εταίρων μας, του OSI", είπε ο Βενιζέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, προσθέτοντας ότι απομένει "να διαμορφωθούν οι όροι" της συμμετοχής του δημοσίου τομέα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κεντρικές Τράπεζες).

Ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές. "Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", είπε ο Βενιζέλος.

"Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες", είπε ο Βενιζέλος στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.

"Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές", είπε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτές "φυσικά" έχουν και δικαίωμα ψήφου.

"Τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και τον ρυθμίσουμε νομοθετικά. Για το θέμα αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός", παρατήρησε ο Βενιζέλος.

Ρεν: Μικρές οι διαφορές – κοντά σε συμφωνία

Ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν ανέφερε πως αναμένει επίτευξη συμφωνίας - έως το τέλος της εβδομάδας - μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το PSI. Τόνισε πως οι διαφορές είναι πλέον μικρές και βρισκόμαστε κοντά σε τελική συμφωνία.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στη Χάγη, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι η συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα