Βρέθηκαν χαμένα έργα του εξπρεσιονιστή Κάρελ Άπελ

Περισσότερα από 400 έργα του Ολλανδού ζωγράφου Κάρελ Άπελ, εκπροσώπου του εξπρεσιονισμού, ανακαλύφθηκαν σε μία αποθήκη στη Βρετανία.

Τα έργα είχαν χαθεί πριν από μια δεκαετία. Ο Άπελ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2006, φημολογείται ότι είχε στενοχωρηθεί από την απώλεια των έργων του, τα οποία εντοπίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες μίας μεταφορικής εταιρείας σε αποθήκη που η εταιρεία αγόρασε πριν από τα Χριστούγεννα.

Εκπρόσωπος

του Γραφείου Απωλεσθέντων Έργων Τέχνης (ALR) στο Λονδίνο δήλωσε πως η συλλογή των έργων είχε εξαφανισθεί το 2002, κατά τη μεταφορά της από το εργαστήριο του ζωγράφου στο Ίδρυμα Κάρελ Άπελ στο Άμστερνταμ.

Το Γραφείο, το οποίο διατηρεί τα στοιχεία για τα απωλεσθέντα ή κλεμμένα έργα τέχνης, είχε καταγράψει στα αρχεία του τα οκτώ κιβώτια που ανακαλύφθηκαν στην αποθήκη ως «ιδιαίτερα αναζητούμενα» κλαπέντα αντικείμενα.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται σχέδια, πειραματικά έργα, σκαριφήματα και προσωπικά σημειωματάρια.

Ο Άπελ ήταν ένας από τους σκαπανείς του εξπρεσιονισμού και από τους εμπνευστές του καλλιτεχνικού κινήματος CoBrA, που δημιουργήθηκε το 1948. Ήταν μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και κεραμίστας, του οποίου οι πίνακες, που απεικονίζουν ρέουσες μορφές ανθρώπων και ζώων μέσα από πυκνές πινελιές πηκτού χρώματος, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα