3ωρο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

13:16 16/11/2015 - Πηγή: TVNea
«ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΩΣ ΖΕΙ;»: Τρίωρο αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ
Με αφορμή την 42η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Πρώτο Πρόγραμμα θα παρουσιάσει την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι (11.00-14.00), ένα τρίωρο αφιέρωμα στα γεγονότα, τα αίτιά τους, καθώς και τις επιδράσεις στο γίγνεσθαι της Ελλάδας
από τα πρώτα χρόνια ως τις μέρες μας. Συμμετέχουν πρόσωπα-πρωταγωνιστές των γεγονότων, τα οποία στη συνέχεια είχαν μια ιδιαίτερη πορεία στη δημόσια ζωή της χώρας, καθώς και μελετητές-ερευνητές των γεγονότων. Θα μεταδοθούν, επίσης, όχι ιδιαίτερα γνωστά ηχητικά ντοκουμέντα από τα αρχεία της ΕΡΤ και επιλεγμένα τραγούδια της εποχής.

Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδείξει λιγότερο συζητημένες, αλλά σημαντικές πτυχές των γεγονότων και της σημασίας τους, καθώς και να κάνει μια αποτίμηση της κληρονομιάς που αφήνει το Πολυτεχνείο στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, θα συζητηθούν:
-Η σχέση της εξέγερσης με τα γεγονότα της πρώτης κατάληψης του Πολυτεχνείου, που είχε γίνει στις αρχές του 1973 και της Νομικής λίγο μετά, και θα αναδειχθούν οι ανάλογες καταλήψεις του Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, που είναι λιγότερο γνωστές.
-Θα αναλυθεί η επιχείρηση «εκδημοκρατισμού» του Παπαδόπουλου που προηγήθηκε, η ανατροπή του και η ανάλυση της δεύτερης δικτατορίας του Ιωαννίδη και το πόσο συνέβαλε το Πολυτεχνείο στην ανατροπή της χούντας.
-Θα συζητηθεί το θέμα τού πόσοι τελικά ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου και θα αναδειχθεί η σχεδόν άγνωστη ιστορία του Ικαριώτη Γιώργου Κηρύκου, που είναι ο νέος (όχι φοιτητής), ο οποίος μένει κρεμασμένος με την ελληνική σημαία στην κολόνα δίπλα στην πύλη του Πολυτεχνείου μέχρι τη στιγμή που την γκρεμίζει το τανκ. Ο Γ.Κ. στη συνέχεια τραυματίζεται, συλλαμβάνεται, έχει μια σκληρή αντιμετώπιση από το καθεστώς, γλυτώνει, ζει μια περιπετειώδη ζωή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τελικά καίγεται ζωντανός στις μεγάλες φωτιές της Ικαρίας το 1993, έχοντας τρέξει σαν εθελοντής και προσπαθώντας να σώσει ηλικιωμένους σ’ ένα ορεινό χωριό του νησιού…
-Τέλος, στο αφιέρωμα θα συζητηθεί το αν το Πολυτεχνείο, όπως και η Νομική, διέσωσαν την «αντιστασιακή τιμή» της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και το ποια κληρονομιά αφήνει το Πολυτεχνείο στη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία σε επίπεδο συμβολισμών, πολιτικής, πολιτισμού, αλλά και εκμετάλλευσης του γεγονότος.

Μιλούν κατά αλφαβητική σειρά: Γιώργος Βερνίκος, Τάκης Κατσιμάρδος, Κωστής Κορνέτης, Χρήστος Λάζος, Νίκος Μανιός, Ευτύχης Παλλήκαρης, Άλκης Ρήγος, Κλέαρχος Τσαουσίδης, συγγενείς του άγνωστου Ικαριώτη ήρωα Γιώργου Κηρύκου. Τη δημοσιογραφική έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση έχει ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.
Live Streaming: : webradio.ert.gr/proto
''Το Πολυτεχνείο πώς ζει;'' Ένα 3ωρο αφιέρωμα στο ιστορικό αυτό γεγονός ,την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015, 11:00-14:00,μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα