Αφιέρωμα της ΕΤ1 στην ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘40

15:23 24/10/2012 - Πηγή: TVNea
Με ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκιμαντέρ, σειρές εποχής, εκπομπές λόγου και ταινίες, συνεχίζεται την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου το μεγάλο θεματικό αφιέρωμα της ΕΤ1 στη δεκαετία του ’40.
Τα αφιερώματα της ημέρας προλογίζει η δημοσιογράφος Ρένια Τσιτσιμπίκου.
Συγκεκριμένα, στις 17:00 θα μεταδοθεί το 14ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», το οποίο καταγράφει την τρομοκρατία με την οποία οι Γερμανοί αντιμετώπισαν το αντάρτικο κίνημα.
Ακολουθεί στις 18:10 ένα επεισόδιο της
εκπομπής «ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ» με τον Γιάννη Τζαννετάκο. Ο λογοτέχνης Θανάσης Βαλτινός Ακαδημαϊκός έχει μεταφέρει τις τραυματικές εμπειρίες του ως παιδί και ως έφηβος από την Κατοχή και τον Εμφύλιο πόλεμο στη γραφίδα του ως συγγραφέα στα βιβλία του « Η κάθοδος των 9», «Ορθοκωστά», «Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο» κλπ. Στη συνέντευξή του αναφέρεται σε συγκλονιστικά περιστατικά ενώ αναλύει τα αίτια του Εμφυλίου, καθώς επίσης και τη βαθμιαία όσο και επώδυνη πορεία από την ανωμαλία στην ομαλότητα όπως αυτή σχεδόν διαμορφώθηκε στην πρώτη πενταετία της δεκαετίας του ’60.
Στις 19:10 ακολουθεί το ιστορικό ένθετο «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» με φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και στις 19.15 το 14ο επεισόδιο της ελληνικής σειράς «ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ».
Στις 20.00 θα προβληθεί το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ». Στο επεισόδιο διάφοροι εμπλεκόμενοι μιλούν για τα γεγονότα του πολέμου, το 1948. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Δημοκρατικός Στρατός, στους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, όπως ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ και στις συνέπειες του εμφυλίου, όπως ήταν οι πρόσφυγες, τα παιδιά του εμφυλίου αλλά και οι εξορίες.

Στις 20.55 ακολουθεί ένα ακόμα ένθετο «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» και στις 21.00 το πρώτο μέρος της σειρά «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» αφιερωμένο στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο, την αρχική του ενασχόληση με το θέατρο, στη φιλία του με τον Νίκο Καζαντζάκη, στη γνωριμία του το 1906 με τη μετέπειτα σύζυγό του, Εύα Πάλμερ, καθώς και στην αναταραχή που προκάλεσε στους πνευματικούς κύκλους των Αθηνών η έκδοση το 1909 του ποιήματός του «Αλαφροΐσκιωτος».
Ακολουθεί στις 24:00 η κοινωνική ταινία - ντοκιμαντέρ «ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟΣ» (HOW MUCH WE HATED EACH OTHER/NOUS NOUS SOMMES TANT HAIS) με τους Σάρα Μπιαζίνι, Πάουελ Ντελάγκ, Μπερνάρ-Πιέρ Ντοναντιέ, Φρανσουά Μαρτουρέ. H ταινία που διαδραματίζεται μεταξύ 9 Μαΐου του 1950 και 10 Αυγούστου του 1952, ημερομηνία της τοποθέτησης του Ζαν Μονέ στη προεδρία της Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα και του γάμου του Γιούργκεν και της Μαρί, θα συνδέσει την Ιστορία (Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Κονράντ Αντενάουερ κ.α.) και την ιστορία (Μαρί, Γιούρκεν, τις οικογένειες και τους φίλους τους) παραλληλίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και όλες τις αντιδράσεις για τη συμφιλίωση. Εξιστορεί την γέννη
Keywords
Τυχαία Θέματα