Αλλαγές στο MEGA υπό την απειλή λουκέτου. Το άδειο ταμείο φέρνει ραγδαίες εξελίξεις.

11:46 27/3/2014 - Πηγή: TVNea
Όπως αναφέρει το SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, σε περιδίνηση κινδυνεύει να βρεθεί το Mega των εκδοτών. Οπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στη στήλη, ο Ιούνιος εκτιμάται ότι θα είναι ο μήνας των μεγάλων αποφάσεων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν αλλαγές ακόμη και στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, αφού οι σχέσεις Βαρδή, Μπόμπολα και Ψυχάρη δεν
διανύουν και την καλύτερη περίοδο. Απεναντίας, οι τρεις ισχυροί παίκτες είναι έντονα προβληματισμένοι (και δεν το κρύβουν) για το μέλλον του καναλιού. Παράλληλα, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η υλοποίηση της απόφασης για περίπου 150 απολύσεις, ενώ αντίστροφα μετρά ως παρουσιάστρια του δελτίου η Ολγα Τρέμη και εσχάτως γίνεται συζήτηση σχετικά με την παραμονή και του διευθυντή ειδήσεων, Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Οι μεγαλομέτοχοι κρίνουν σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στον ενημερωτικό τομέα, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο αναδόμησης του ψυχαγωγικού τομέα.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις τον Ιούνιο, αξίζει να δούμε πώς διαμορφώνεται η οικονομική κατάσταση στο Mega. Ο τραπεζικός του δανεισμός το 2013 ανήλθε στα 123,7 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών του στα 76 εκατ. ευρώ και οι ζημίες προ φόρων στα 23,9 εκατ. ευρώ. Ο τηλεοπτικός σταθμός χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα, διαφορετικά κινδυνεύει με κλείσιμο. Ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης, ενώ η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ηδη, την τελευταία διετία έχει προχωρήσει δύο φορές σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ, πλην όμως, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, «το θέμα αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, που μπορεί να γίνει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της». Οι μέτοχοι του Mega, υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται να προχωρήσουν και φέτος σε αύξηση κεφαλαίου. Ηδη, ένα μέρος της αύξησης των 15 εκατ. ευρώ του 2013 έχει πάει στην Εφορία. Εως το 2009 το σύνολο του πρόσθετου φόρου που προέκυψε ανερχόταν σε 2.146.407 ευρώ, που πληρώθηκαν έως και πέρσι. Ο έλεγχος έγινε για την περίοδο 2005-2009 και ολοκληρώθηκε το 2014. Για την τριετία 2010-2013 δεν έγινε έρευνα από την Εφορία.
Στόχος του Mega, όπως δηλώνεται, είναι «η ταμειακή επάρκεια» και η «ομαλή ρευστότητα της εταιρείας». Προς αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύει να μειώσει τον πιστωτικό της κίνδυνο και ταυτόχρονα να διατηρήσει την πρώτη θέση στο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς, ελπίζοντας πως θα κρατήσει την πρωτιά και στη θεαματικότητα. Θέλει να μειώσει κι άλλο το κόστος λειτουργίας της, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο του προσωπικού και των συνεργατών της. Πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση».
Ενα από τα «καυτά θέματα» είναι το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, που εκχωρήθηκε στις 18/12/2012. Για φέτος το Mega δεν μπορεί να αποφύγει την καταβολή των δύο δόσεων ύψους 8.820.000 ευρώ, ενώ το 2013 πληρώθηκε το πρώτο τμήμα του δανείου, με την καταβολή 5.880.000 ευρώ, και αφού είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. Του χρόνου πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις ύψους 14.700.000 ευρώ και το 2016, 68.600.000 ευρώ. Για αυτή τη χρονιά η δόση θα καλυφθεί μέσα από την ΑΜΚ. Μετά... βλέπουμε.
ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Οι εγγυήσεις για το δάνειο είναι: Προσημείωση υποθήκης πρώτης σειράς ύψους 5.000.000 ευρώ επί του ακινήτου της εταιρείας. Ενεχυρίαση/εκχώρηση απαιτήσεων ποσού κατ’ ελάχιστο 10.000.000 ευρώ. Ενεχυρίαση 600.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Τηλέτυπος Κύπρου, ονομαστικής αξίας 1,71 ευρώ εκάστης. Μελλοντικές εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών δικαιωμάτων της εταιρείας. Ενεχυρίαση ή εκχώρηση δικαιωμάτων επί της ταινιοθήκης, αποτιμώμενης ετησίως όχι σε αξία κατώτερη των 115.000.000 ευρώ. Σύσταση ενεχύρου επί του σήματος της εταιρείας το οποίο ουδέποτε αποτιμήθηκε. Ενεχυρίαση/εκχώρηση απαιτήσεων από ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

apospasma
Keywords
Τυχαία Θέματα